Genel

Takma Diş

Kaybedilen dişler hastaları fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz etkilerken, bu dişlerin oluşturduğu boşluklar için bazı çözümler bulunmuştur. Herhangi bir sebeple kaybedilen dişler için ağız içi çevre dokuları yeniden oluşturularak hastayı estetik diş açısından tatmin etmek hedeflenmiştir. Ağızdaki boşluk hissini yok edecek bu yöntemin adı protez diş iken, halk arasında adı takma diş olmuştur.

İlginizi çekebilir: Köprü Diş

Takma diş , eksik dişlerin yerini alabilen ve gülüşünüzü geri kazanmaya yardımcı olan çıkarılabilir apareylerdir. Diş eti hastalığı, diş çürümesi veya yaralanma nedeniyle tüm doğal dişlerini kaybedenler için, eksik dişleri tamamlamak amacıyla kullanılmaktadır. Hem görünümünüze hem de sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Bunun nedeni, takma dişlerin yemek yemeyi ve konuşmayı dişler olmadan yapabileceğinizden daha kolay hale getirmesidir; bunlar, insanların genellikle hafife aldığı şeylerdir. Tüm dişlerinizi kaybettiğinizde yüz kasları çöker ve sizi daha yaşlı gösterebilir. Protezler yüzünüzü destekleyerek, profilinizin görünümünü güzelleştirmenize yardımcı olur. Görünüşünüzün çok fazla değişmemesi için doğal dişlerinize çok benzeyecek şekilde yapılırlar. Protezler daha estetik bir gülüşe sahip olmanızı sağlar.

Takma Diş Fiyatları

Takma dişlerin fiyatları günümüzde klinikten kliniğe değişirken, takma diş fiyatları hakkında en doğru bilgiyi alabilmeniz için doktorunuzu arayarak fiyat ve işlem bilgisi almalısınız. Takma dişlerin fiyatları değişkendir ve uygulanacak en doğru takma diş çeşidi belirlendikten sonra fiyat almak yapacağınız en mantıklı hareket olacaktır.

Takma Diş Çeşitleri

Hareketli takma diş olarak da adlandırılan takma diş çeşitlerinden sıklıkla tercih edilen 3 çeşit hakkında aşağıda bilgi bulabilirsiniz.

  • Klasik parsiyel protezler:

Ağızdaki tutuculuğu kalan dişlerden destek alarak sağlanır. Hasta kolaylıkla takıp çıkarabilirken, kolayca temizliğini de sağlayabilir. Halk arasındaki adı ise çengelli protezdir. Ağız içinde görünen metal kroşeleri vardır.

  • Hassas bağlantılı protezler:

Eğer birden fazla dişiniz eksikse bu takma diş çeşidini tercih edebilirsiniz. Ağızda kalan dişlerinize kaplama yapılarak, bu kaplamalar üzerine tutucu parçalar hazırlanır. Bu protez çeşidi kaplamalar üzerinde bulunan, tutucu parçalara tutunarak sabit kalır. Hassas tutucular, kroşeler gibi görünmez. Bu sebeple daha estetiktir. Halk arasında çıtçıtlı protez olarak adlandırılırlar.

  • Tam protezler:

Doğal dişlerin tamamının eksik olması durumunda, hastalara bu protez tipi önerilir. Takıp çıkarılabilen bu protezler halk arasında takma dişler olarak adlandırılmıştır. Akrilik yapıda olur. Üzerindeki dişler akrilik veya porselen olabilir ama sıklıkla akrilik dişler tercih edilmektedir.

Takma Diş Temizliği

Protezlerinizi her gün en az bir kere yumuşak bir şekilde fırçalamak yapacağınız en önemli temizlik olacaktır. Protezlerinizi günlük olarak çıkarın ve nazikçe temizleyin. Yiyecekleri, plakları ve diğer kalıntıları temizlemek için yumuşak kıllı bir fırça kullanabilirsiniz. Protezlerinizi fırçalarken kesinlikle macun veya aşındırıcı madde kullanmamalısınız. Temizlik sırasında macun kullanımı sonucunda protezleriniz çizilebilir. Çizilen bölgelerde ise plak ve bakteri tutunması kolaylaşır. Fırçalama haricinde protezleriniz akşam temizleme tabletleri ile su içerisinde bekletilerek temizlenebilir. Ağız içindeki yumuşak dokuları dinlendirmek için en az 8 saat protezi ağızdan çıkarmak gerekir. Hastalar bu amaçla takma dişlerini akşam yatarken çıkarmayı tercih ederler. Bu sürede de temizleme tabletlerinden yararlanarak protezler temizlenebilir.

Protez yapıştırıcısı kullanıyorsanız, kalan yapıştırıcıyı çıkarmak için protezinizdeki olukları iyice temizleyin. Yemekten sonra takma dişlerinizi çıkarın ve durulayın. Takma diş temizliğinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri protezlerin yıkanması sırasında lavaboya düşürülerek kırılmasıdır. Bu yüzden dişlerinizi temizleyeceğiniz yerin üzerine veya lavaboya bir havlu koymanız çok işinize yarayacaktır. Lavaboya biraz su koyabilirsiniz, bu şekilde takma dişlerinizi düşürürseniz kırılmayacaklardır.

Protezlerinizi dikkatli kullanın. Temizlerken plastiği bükmediğinizden veya zarar vermediğinizden emin olun. Protezlerinizi çıkardıktan sonra ağzınızı temizleyin. Dilinizi, yanaklarınızı ve damağınızı temizlemek için doğal dişler üzerinde yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Eğer varsa, diş etlerinizde kalan protez yapıştırıcısını çıkarın.

Sıkça Sorulan Sorular

Takma Diş Nedir ?

Takma dişler ile herhangi bir sebeple kaybedilen dişler için ağız içi çevre dokuları yeniden oluşturularak hastayı estetik diş açısından tatmin etmek hedeflenmiştir.

Takma Diş Fiyatları Ne Kadardır ?

Takma dişlerin fiyatları günümüzde klinikten kliniğe değişirken, takma diş fiyatları hakkında en doğru bilgiyi alabilmeniz için doktorunuzu arayarak fiyat ve işlem bilgisi almalısınız.

Takma Diş Çeşitleri Nelerdir ?

Klasik parsiyel protezler, Hassas bağlantılı protezler, Tam protezler.