Pedodonti yani çocuk diş hekimliği, 0-12 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin korunması ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ağız ve diş sağlığı konusunda ailelerin ve çocukların bilgilendirilmesi, beslenme alışkanlıklarının diş sağlığına etkileri hakında bilgilendirme ve diş bakımı alışkanlıkları edinilmesi konusunda aileleri desteklemeyi hedefler.
Bu sayfamız sizlere Pedodonti ile bilgilendirme sağlarken, pedodonti nedir, pedodonti uzmanı , çocuk diş hekimi gibi çokça aklınıza takılan konularda aydınlatma sağlayacaktır. Aşağıdaki hızlı iletişim formunu doldurarak daha detaylı bilgi alabilir veya yazının devamını okuyabilirsiniz.
Tedavi olarak ise flor uygulamaları, kompomer ve kompozit dolgular, amputasyon, kanal tedavisi, diş çekimi, hareketli ve sabit yer tutucu uygulamaları, diş travmalarının tedavisi, pit ve fissür sealent uygulamaları ve çocuk protezleri pedodontinin alanına girmektedir. Pedodontide en büyük amaç çocuğu korkutmadan, çocukta travma yaratmadan dişlerini korumak ve gerekli tedavilerini yapmaktır.
Yapılacak işlemler çocuğun yaşına uygun bir dille anlatılır, onun rızası ile işlemler yapılır. Çocuğun tedaviye uyumlu olamadığı durumlarda, önyargısını yıkamadığımız çocuklarda özellikle çoklu işlem yapılacaksa genel anestezi altında işlem yapmak gerekebilmektedir. Genel anestezi yapıldığında, tek seferde çocuğun bütün işlemleri bitirilir. Çocuk da dişine bir daha işlem yapılmayacağını artık dişlerinin sağlıklı olduğunu bildiği için kontrol seanslarına daha rahat gelir. Böylece ileri yaşlarda diş hekimi korkusu yaşama ihtimali azaltılmış olur.
Pedodonti uzmanı seçerken, diğer alanlarda da olduğu gibi çocukla ve ailesiyle iyi iletişim kuran, tecrübe ve bilgisine güvendiğiniz bir uzman hekim olması önemlidir. Pedodonti uzmanı, çocukla iletişim kurmakta daha etkili olabilmekte, çocuğu ağız bakımı konusunda motive etmekte ve diş hekimi korkusu oluşmasını engellemekte daha etkin olmaktadır. Çocuğun süt dişleri daimi dişlerine rehberlik ettiği için daimi dişlerinin sağlıklı oluşabilmesi adına süt dişlerinin önemi büyüktür.
Ayrıca süt dişleri, 12 yaşlarına kadar ağızda kaldığı için çocuğun beslenmesi, dil gelişimi, psiko-sosyal gelişimi ve genel sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin sağlığı da daimi dişler kadar önem taşımaktadır. Ek olarak süt dişleri, daimi dişler için yer tutucu görevi görür ve daimi dişlerin sürmeleri sırasında onlara rehberlik ederler. Bu yüzden, erken yaşta kaybedilen süt dişleri nedeniyle dişlerde çapraşıklıklar gözlenebilir. Bütün bu sebeplerden dolayı süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde ağızda tutulması birçok açıdan çok önemlidir. İleri düzeyde madde kaybı, çürük veya travmalar sonucunda çekilmek zorunda kalan süt dişlerinin yerine ise hareketli veya sabit yer tutucular yapılmalıdır.
Çocuk diş hekimi yani pedodontistler çocukların ilk dişinin çıkmasından itibaren süt dişlerinin hepsi daimi dişler ile yer değişene kadar koruyucu önlemleri alan ve gerekli tedavileri yapan uzmanlardır. Çocukların ve ailelerin ağız diş sağlığı konusunda bilgilendirilmesi, flor uygulama, fissür sealent gibi koruyucu uygulamaların yapılması ve çürük dişlerin tedavisi, ampütasyon, diş çekimi yanı sıra çocuk protezleri ve yer tutucuları da çocuk diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır.
Çocuk diş hekimliğinde öncelik koruyucu tedavi uygulamalarıdır. Ayrıca çocuklarla yaşına uygun iletişim kurmayı bilen çocuk hekimleri sayesinde, çocuklar diş hekimi korkusunu yenebilmekte veya diş hekimi ile yeni tanışan bir çocuk diş hekimi korkusu yaşamamaktadır. Özellikle daha önceden diş hekimine gitmemiş çocuklara ilk randevu olarak tanışma randevusu ayarlanır. Bu randevuda eğer çocuk diş hekimi koltuğuna oturup muayene olmak istemezse kesinlikle ısrar edilmez. Klinik ve tedavilerin yapılacağı ortam çocuğa tanıtılır.
Kullanılacak olan el aleti veya cihazlarla kendine zarar vermeyecek şekilde oynamasına ve klinikte tedavi olmadan vakit geçirmesine imkan sağlanır. Bu şekilde tedavi yapılacak randevuda, ortamı daha önceen tanımış olan çocuğun klinikte daha rahat olması sağlanır. Bu hazırlık aşamasında aileye düşün görev çocuğu yüreklendirmek ve eğer varsa kendilerinde olan diş hekimi fobilerinden çocuğa hiçbir zaman bahsetmemektedir. Yine pedodontistin iletişim kurma aşamasında, hekime yardımcı olarak hekim dediklerine uymalıdır.
Çocuklara randevu ayarlarken çocuğun uyku ve beslenme saatleri göz önünde bulundurulmalıdır. Aç ve/veya uykusuz bir çocukla iletişim kurmak çok zor olabilmektedir. Bunun yanında çocuğun alışık olduğu bir oyun saati varsa veya arkadaşlarının birlikte bir aktivite yaptığını biliyorsa o saatte diş hekimine gelmiş olmak da çocukları diş hekimine karşı tepkili hale getirebilmektedir. Bu hususlar göz önünde bulundurularak uygun bir randevu saati ayarlamaya çalışmakta fayda vardır.
Randevu saati dışında randevu öncesi ailenin çocuğa anlattığı veya çocuğun kulak misafiri olduğu şeyler de hekim-çocuk ilişkisinde çok büyük önem taşımaktadır. Evde diş hekiminden korkan kişilerin anlattığı kötü tecrübeleri duyan bir çocuk haklı olarak diş hekimine karşı çok ön yargılı olmakta ve korku duymaktadır.
Bunun yanı sıra ailelerin iyi niyetli söylediği bazı sözler de çocuk tarafından ters yorumlanabilmektedir. ‘Canın acımayacak’ dediğinizde çocuk bunu ‘demek ki acıyabilir’ olarak yorumlayabilir veya ‘iğne yapmayacak’ dediğinizde ‘demek ki iğne yapıyorlar’ diye düşünebilir. Bu nedenle diş hekimi randevusu öncesi çocuğa çok kısa net bir iki cümle ile açıklama yapıp esas bilgilendirmeyi bu konuda tecrübeli olan uzman hekime bırakmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Çocuk diş hekimliği, 0-12 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin korunması ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Çocuk diş hekimi yani pedodontistler çocukların ilk dişinin çıkmasından itibaren süt dişlerinin hepsi daimi dişler ile yer değişene kadar koruyucu önlemleri alan ve gerekli tedavileri yapan uzmanlardır.