Genel

Gömülü Diş Çekimi

Sürmesi gereken zamanda sürmeyen ve diş eti veya kemik altında kalan dişlere gömülü diş denir. Gömülü diş çekimi nasıl yapılır ? Hangi dişler gömülü olabilir? Yirmi yaş dişleri, köpek dişleri ve küçük azı dişleri diş etlerinin içinde gömülü halde olabilir. Ortodontik olarak (diş teli kullanılarak) yerlerine getirilemeyecekleri tespit edildiğinde çene cerrahları tarafından çekilmeleri gerekir.

İlginizi çekebilir: Dil Temizliği

Gömülü 20lik Diş Çekimi

20lik dişler ağzın en arkasında bulunur. Bu dişlerin ulaşılması zor bir noktada bulundukları için fırçalanması ve bakımı diğer dişlere göre daha zor olabilmektedir. Yetersiz fırçalama nedeniyle yirmi yaş dişleri kolayca çürüyerek ağrıya ve ağız kokusuna neden olur.

Bazı durumlarda, çenelerde yer olmadığı için yirmi yaş dişleri çıkamaz. Tamamen gömülü kalabilirler (ağızda görülmezler, hem diş eti hem de çene kemiğinin altında kalırlar) veya diş etinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamının bir parçası olabilirler. Bu durumda tüketilen besinlerin püskürtüldüğü bölgede sıkışmasına ve birikmesine neden olarak enfeksiyona neden olabilirler. Yirmi yaş dişlerinin çevresindeki diş etlerinde şişlik ve kızarıklık varsa, boyun ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi durumu varsa, ağzınızı açıp kapatırken ve yutkunurken ağrı hissetmeye neden olan bu duruma perikoronit denir.

Tam gömülü yirmi yaş dişleri ise önlerindeki dişleri iterek dişlerde çapraşıklık (çarpıklık) oluşturabilir. Bunun yanında komşu dişe baskı yapar. Çürümesine neden olabilirler. Genç yaşlardan itibaren fark edilmeyen gömülü yirmi yaş dişleri, çene içinde büyük boyutlara ulaşan kistlerin oluşumuna katkıda bulunarak ciddi sorunlara neden olabilir.

Herhangi bir soruna yol açmasalar bile, diğer dişlerin düzgün bir şekilde hizalanması için ortodontik tedavi için yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Bu gibi nedenlerle yirmi yaş dişlerinin lokal anestezi altında gömülü diş çekimi olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası

Gömülü diş çekimi sonrası ilk gün diş fırçalamak, tükürmek, ağız çalkalamak kanamaya sebep olacağından yasaktır. Ayrıca pipet kullanmak ve gargara yapmaktan da kaçınmalısınız. Ameliyattan sonraki ilk iki gün sıcak, granül olmayan ve yumuşak yiyecekler tüketilmelidir. Her yemek tüketiminden ve diş fırçalamadan sonra doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesiciler ve diş hekimi tarafından önerilmişse antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyattan sonraki ilk 48 saat iyileşme sürecini bozacağı için sigara içmemelisiniz. Hızlı ve verimli bir ameliyattan sonra çok fazla ağrı olmaz ve hafif ağrı kesiciler ile ağrı kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Gömülü yirmi yaş dişleri apse ve enfeksiyon oluşumuna sebep olabilirler. Gömülü dişler, sağlıklı dişlerin çürümesine bile neden olabilir. Bazen yirmi yaş dişleri, çenelerde yer darlığı olduğunda, dişlerinize baskı yaparak dişlerinizin çapraşık olmasına sebep olur.

Gömülü diş çekimi sonrası yüzde şişlik gözlenebilir. Şişliğin miktarı veya şişlik ile birlikte morarma olup olmaması kişiye ve yapılan cerrahiye göre değişmektedir. Şişliği önlemek için operasyondan sonraki ilk 24 saat yanak bölgesine soğuk kompres (buz kompresi) uygulanmalıdır. Hafif şişlik normaldir ve iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

Gömülü Diş Çekimi Ücreti

Gömülü dişlerin çekimi çok kolay olmadığı gibi, operasyon ile alınırlar. Yirmilik diş çekimi sonrasında; Ağrı normaldir. Ağrı durumunda aspirin dışında ağrı kesici alabilirsiniz. Diş hekiminiz muhtemelen işlemden sonra bir ağrı kesici önerecektir.

  • İlk 48 saat sigara ve alkollü içecekler kullanmayınız.
  • Yabancı bir maddeyle veya dilinizle müdahale etmeyin.
  • İlk 24 saat sıcak yiyecekler tüketmeyin. Mümkünse sadece yumuşak yiyecekler yiyin.
  • İlk 24 saat içecekleri pipet kullanmadan, bardakta tüketin.
  • İlk 24 saat tükürmeyin, dişinizi fırçalamayın veya ağzınızı çalkalamayın.
  • Çekim alanına 24 saat boyunca, 10 dakikalık aralıklarla soğuk veya buz uygulayabilirsiniz.

Doktorunuz bazı ilaçlar reçete ettiyse, bunları zamanında aldığınızdan emin olun. Bu operasyonlarda diş eti kesilerek içerisinden gömülü diş çekimi işlemi gerçekleştirilir. Gömülü diş çekimi ücreti, dişinizin konumuna ve gömülülük miktarına göre veya doktordan doktora değişebilir, en doğruyu bilgiyi almak için doktorunuza başvurunuz.