Genel

Diş Tartarı Temizleme

Ağız ve diş bakımı konusunun en önemli başlıklarından biri diş taşlarıdır. Gıda artıklarının tam olarak temizlenememesinden dolayı oluşan plak, zamanla farklı etkiler ile de ağız içinde sertleşerek diş taşını oluşturmaktadır. Plak, dişler üzerinde biriken, yapışkan bir maddedir. Doğru ve düzenli diş fırçalama yöntemleri ile plak temizlenir ise diş taşı oluşumu önlenir. Diş taşı içeriğinde plaktan farklı olarak bakteri de vardır. Yani diş taşı hastaların düşündüğü gibi sadece besin artıklarının sertleşmiş hali değildir. Diş taşı içeriğinde bulunan bakteriler, diş eti hastalıkları ve çürüklere sebep olabilir. Düzenli doktor kontrolleri sırasında, doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda diş taşı temizliği de yapılmalıdır. Diş Tartarı temizleme mutlaka klinik ortamda uzman hekimlerce gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Diş taşı temizliğinin zararlı bir işlem olmadığı ve dişlerinize zarar vermediği unutmamalısınız. Diş yüzeyindeki mine tabakası yüksek devirli elmas frezlerle kesilebilecek sertliktedir. Bu yüzden diş taşı temizliğinde kullanılan el aletleri veya ultrasonik cihazlarla diş yüzeyine zarar verilemez.

İlginizi çekebilir: Diş Eti Şişmesi

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir ?

Diş tartarı veya diş taşı denilen yapı oldukça serttir. Bu nedenle tartar birikintileri fırçalama ile temizlenemez. Hekimler tarafından profesyonel bir temizlik işlemi yapılmalıdır. Diş taşları yoğun bakteri içermektedir. Bu bakteriler ise diş eti hastalıkları ve çürüğe sebep olur. Düzenli kontrollere gitmeyen ve diş taşı temizliği yaptırmayan hastalarda diş etlerinde kanama, ağız kokusu, diş etlerinde şişlik veya ödem ile uzun dönemde diş eti çekilmesi ve kemik kaybı gözlenir.

Peki diş tartarı nasıl temizlenir? Eğer yerleşmiş bir diş taşı temizlenmek istenirse diş hekiminden randevu alınması gerekmektedir. Diş Tartarı Temizleme işlemleri kısa süreler içerisinde ağrısız ve acısız şekilde diş hekimlerince sağlanabilmektedir. Hastaların uzun süre diş taşı temizliği yaptırmadığı durumlarda, diş taşları diş etinin altına doğru lokalize olabilir. Subgingival temizliğin de yapılması gerektiği bu tip durumlarda, lokal anestezi yapılması gerekebilir. Ama rutin diş taşı temizliğinde genellikle lokal anestezi yapılmaz.

Diş Tartarı Nedir ?

Diş tartarı diğer adıyla diş taşları zaman içerisinde kendiliğinden oluşabilmektedir. Özellikle dişler üzerinden zamanında ve gerektiği gibi uzaklaştırılamayan plak, diş taşına dönüşmektedir. Diş Tartarı Temizleme konusu sıklıkla araştırılmaktadır. Ancak dişlerde tartar oluşumunun önüne geçmek çoğu zaman daha kolay olabilecektir. Bu nedenle mutlaka diş temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalamak, doktorunuzun önerileri doğrultusunda diş ipi veya özel fırçalar ile dişlerinizin ara yüzlerini temizlemek plak birikimini ve dolayısıyla diş taşı oluşumunu önler.

Gıda artıkları etkin bir şekilde temizlenemediğinde dişlerin yüzeyinde plak birikimi olur. Plak da zamanla diş taşına dönüşür. Diş taşının içeriğinde bakteriler de olur. Bu bakteriler diş eti hastalıklarına ve çürüğe sebep olur. Bu nedenle diş taşı temizliğinin düzenli bir şekilde yaptırılması çok önemlidir.

Diş Tartarı Nasıl Geçer ?

Diş taşları oluştuktan sonra uzaklaştırılması yani temizlenmesi ev şartlarında mümkün değildir. Profesyonel aletler ile diş hekimlerince Diş Tartarı Temizleme işlemleri uygulanmaktadır. Bu nedenle diş tartarı oluşumunun önüne geçmek oldukça önemlidir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması bilinen en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Benzer şekilde diş ipi kullanımı ve düzenli hekim kontrolleri oldukça önemlidir.

Diş taşı temizlendikten sonra düzenli kontrollerin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Çünkü diş tartarı dikkat edilmediği takdirde tekrar oluşabilecektir. Üstelik tartar konusunda dikkatli olunmaması halinde diş çürüğü ve diş eti hastalıkları meydana gelebilmektedir. Ek olarak, ağız kokusu, diş etlerinde kanama, ödem ve şişlik de diş taşı sebebiyle gözlenebilir. Bu nedenle diş taşı oluşumunun önüne geçilmesi olası büyük sorunları engellemede etkili olabilmektedir.

Diş Tartarı Neden Olur ?

Diş taşı oluşumunun nedenleri aslında oldukça basit kuralların göz ardı edilmesi ile kendini göstermektedir. Yiyecek ve içecek tüketimleri sonrasında dişlerimizde oluşan plak, diş tartarı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle plak zamanında ve düzenli olarak temizlenmez ise diş taşı oluşumu kaçınılmaz olacaktır. Diş fırçalamanın yetersiz kalabileceği göz önünde bulundurularak diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Özellikle fırçaların ulaşamadığı bölgelerin temizlenmesi de gerekmektedir. 

Diş taşı, ağız sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. İçeriğindeki bakteriler sebebiyle diş eti hastalıklarına veya çürüğe sebep olur. Diş taşının evde temizlenmesi mümkün değildir. Diş Tartarı Temizleme mutlaka diş hekimlerince gerçekleştirilmelidir. Hastaların evde kendi yöntemleri ile deneyecekleri temizlik işlemleri umulmadık sorunlar doğurabilmektedir. Bu nedenle belirli aralıklarla diş hekimi kontrollerine gidilmeli, düzenli olarak da diş taşı temizliği yaptırılmalıdır. Diş taşı temizliğinin dişlerinize zarar verdiği, dişlerinizde aşındırma yaptığı veya diş taşı temizliği yapıldıktan sonra daha hızlı diş taşı oluştuğu bilinen yanlış bilgilerdir. Diş minesi, elmas frez ile çok yüksek devirde aşındırılabilecek kadar serttir ve diş taşı temizliğinde kullanılan el aletleri veya ultrasonik cihazlar ile aşındırılamaz.