Genel

Diş Sıkma Tedavisi

Bazı durumlarda kişiler dişleri sıkmakta, gıcırdatmakta ya da sıkı şekilde bastırabilmektedir. Genellikle uyku sırasında görülen bu duruma bruksizm adı verilmektedir. İlerlemiş durumda olan rahatsızlıklarda Diş Sıkma Tedavisi seçenekleri gündeme gelebilmektedir. Zaman zaman bu rahatsızlık bilinçsiz şekilde ve uyanıkken de meydana gelebilmektedir. Hem uyurken hem de uyanıkken olan bruksizm sıklıkla stres kaynaklı olarak gözlenmektedir. Ancak çene ve eklem bozukluğu, baş ağrısı, dişlerde aşınma ve kırık gibi daha ciddi sorunlar da meydana gelebilmektedir. İşte böylesi ağır seyreden rahatsızlıklarda bazı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilecektir. Son olarak bu gibi rahatsızlıkların önlenmesi için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. En sık uygulanan tedaviler içerisinde plak uygulamaları ve botoks enjeksiyonları gelmektedir.

İlginizi Çekebilir: Masseter Botoks

Diş Gıcırdatma

Kişilerin diş gıcırdatması uyurken ya da uyanık haldeyken gerçekleşebilmektedir. İki tip gıcırdatma da dişlerin birbirine bastırılmasından kaynaklanan belirti ve semptomlara sahiptir. Hastanın öyküsüne ve yaşadığı etkilere göre hekimler Diş Sıkma Tedavisi uygulayabilmektedir. Diş gıcırdatma uyku sırasında gerçekleşiyor ise diğer kişileri rahatsız edecek ve uyandıracak boyutta gerçekleşebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda tespiti daha kolay olabilmektedir. Diğer taraftan diş ağrılarının artması, dişte hassasiyet ve çatlamalar önemli belirtiler olarak görülmektedir. Ek olarak dişlerde aşınma, çene ekleminde açma veya kapama sırasında klik sesi de gözlenebilir. Diş gıcırdatma sonucunda çene, boyun ve yüzde ağrı meydana gelebilmektedir. Diş minelerinde aşınma, şakaklarda seyreden baş ağrıları sıklıkla karşılaşılan belirtilerdendir.

Diş Gıcırdatma Neden Olur ?

Uzmanlar diş gıcırdatma rahatsızlıklarının sıklıkla stres kaynaklı olduğunu rapor etmektedirler. Diş Sıkma Tedavisi uygulanabilmesi için sorunun altındaki nedenin net olarak ortaya konulabilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanında kişilerin dikkat gerektiren bir iş karşısında alışkanlık olarak diş sıkma eylemine yöneldiği görülebilmektedir. Diğer taraftan uyku sırasında karşılaşılan rahatsızlıklarda daha farklı nedenler tespit edilebilmektedir. Örneğin uyku ile ilişkili bir takım çiğneme aktiviteleri bu duruma neden olabilmektedir. Çeşitli nedenler ile gıcırdatma riski artabilmektedir. Bu risklerin en aza indirilmesi açısından kişilere öncelikle stresten uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Ek olarak da masseter botoks veya plak uygulamaları gibi tedavi yöntemleri ile diş sıkma ve gıcırdatmanın zararları önlenmelidir.

İlginizi çekebilir: Vidalı Diş Nedir

Diş Sıkma Hastalığı

Diş gıcırdatma veya diş sıkma hastalığı birçok uyku bozukluğu, zihinsel sağlık bozukluğu ile ilişkilendirilebilmektedir. Diş gıcırdatma veya diş sıkma hastalığı birçok uyku bozukluğu, zihinsel sağlık bozukluğu ile ilişkilendirilebilmektedir. Özellikle Parkinson, demans, epilepsi, gece terörü ve uyku apnesi gibi uyku bozuklukları bu durumu tetikleyebilmektedir. Diğer taraftan dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi bazı zihinsel sorunlar da diş sıkma hastalığı için belirleyici olabilmektedir. Diş Sıkma Tedavisi ilerleyen ve ciddi sorunlar olarak kendisini gösteren durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Diş gıcırdatmada yaş ve cinsiyet de etkili olabilmektedir. Yapılan araştırmalar agresif ve stresli kişiliklerde diş gıcırdatma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Stresten uzak kalarak diş sıkma sonlandırılabilirken, plak ve masseter botoks uygulamaları ile diş sıkmanın zararları önlenebilir.

Diş Sıkmak Nasıl Önlenir ?

Şiddetli şekilde seyreden hastalıklarda uygulanacak tedavi süreci oldukça önemlidir. Çünkü kalıcı diş ve çene hasarlarının önlenmesi ve rahatsızlıkların giderilmesi tedavi ile yakından ilgilidir. Diş Sıkma Tedavisi ile birlikte dişleri sıkma ve gıcırdatmanın diş, çene ve ekleme olan zararları önlenir. Masseter botoks uygulamaları ile kasların kuvveti azaltılarak, diş sıkma veya gıcırdatma sonrasında dişlere gelen kuvvet azaltılır. Yine aynı şekilde plak kullanımı ile dişlerin birbirine teması önlenir ve eklemin uygun pozisyonda konumlanması sağlanır. Bu şekilde de eklem ve dişlerdeki hasar önlenmiş olur. Size uygun tedavi seçeneğini öğrenmek için uzman doktora muayene olarak bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş Gıcırdatma Neden Olur ?

Uzmanlar diş gıcırdatma rahatsızlıklarının sıklıkla stres kaynaklı olduğunu rapor etmektedirler.

Diş Sıkma Tedavisi Var Mıdır ?

Önlenmesi için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. En sık uygulanan tedaviler içerisinde plak uygulamaları ve botoks enjeksiyonları gelmektedir.

Diş Sıkma Neden Olur ?

Diş gıcırdatma veya diş sıkma hastalığı birçok uyku bozukluğu, zihinsel sağlık bozukluğu ile ilişkilendirilebilmektedir.