Genel

Diş Kisti

Kişilerin ağız ve diş bakımına dikkat etmesi pek çok açıdan önem taşımaktadır. Özellikle hijyen konusu ve temizlik uygulamaları dişlerin sağlıkla korunması için oldukça değerlidir. Ağız temizliği ve diş bakımı düzenli şekilde gerçekleştirilmediği takdirde ağrılı süreçler söz konusu olabilmektedir. Diş Kisti konusu da benzer sebeplerin birikimi sonucunda kendini göstermektedir. Derin çürükleri bulunan veya çürük sonucu sadece kök halinde kalmış dişler genellikle hastaların fobisi sonucunda tedavi ettirilmez. Uzun süre ağızda kalan enfeksiyon kaynakları sebebiyle de diş köklerinin ucunda kistler oluşabilir. Küçük bir çürükle başlayan süreç, korku sebebiyle tedavi ettirilmemesinden dolayı ilerleyerek diş kisti oluşturabilir. Bu durumda en iyi ihtimalle dişiniz çekilir ve kist kök ucundan temizlenir. Kistin çok büyüdüğü durumlarda ise cerrahi olarak bölgenin temizlenmesi gerekir. Kistin komşu dişlerin kök ucuna doğru ilerlemesi sebebiyle ilgili bölgeye komşu dişlerin de çekilmesi gerekebilir.

Bazı kist veya periapikal lezyonlar ise kanal tedavisi uygulamaları ile tedavi edilebilir. Bu amaçla yapılan kanal tedavileri birkaç seans sürmektedir. Kanal tedavisi uygulanmasını takiben belli aralıklarla radyografik olarak kistlerin küçülüp küçülmediği takip edilir. Bu kistler kanal tedavisi sonrasında tamamen iyileşebilir veya bir miktar küçülerek kalabilir. Tamamen iyileşmese de kistin küçülmesi daha küçük bir cerrahi uygulanmasına katkı sağlar.

İlginizi çekebilir: Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir

Diş Kisti Ameliyatı

Bir hastanın dişlerinde kist bulunduğunun tespiti için bazı bulgular aranmaktadır. Diş rahatsızlığı ile uzman bir hekime başvuran hastaların muayene sonuçlarına göre gerekli değerlendirmeler yapılabilecektir. Kistler genelde ağrı, şişlik ve akıntılı durumların görülmesi sonucunda teşhis edilebilmektedir. Bazı durumlarda ise hiç bulgu vermeden radyolojik olarak teşhis edilir. Diş Kisti çürük ile enfeksiyon nedeniyle oluşmuş ise ağrı ve şişlik kendini gösterebilmektedir. Diğer taraftan gömülü dişlere bağlı ortaya çıkarsa çürük gözlenmez.

Bu noktada ağrı ve şişlik yine bu rahatsızlığa eşlik edebilecektir. Nadir de olsa kistler herhangi bir belirti göstermeyebilmektedir. Bu durumda düzenli hekim kontrolleri ve radyografiler teşhise yardımcı olabilecektir. Diş kistine ilişkin ameliyatlar korkulacak boyutta zorlu değillerdir. İşlemler lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Elbette zorluk derecesi kistin bulunduğu bölgeye ve boyutuna göre değişiklik gösterebilecektir.

Diş Kisti Ameliyatı Fiyatı

Diş Kisti oluşumu sonrasında ilaç tedavisi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle tanı koyulmasını takiben mutlak surette cerrahi bir işlem yapılması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle ilaç tedavisi bulunmayan bu rahatsızlık, uzman hekimlerce gerçekleştirilen ameliyatlar sonucunda tedavi edilebilmektedir. Eğer kistler tedavi edilmezler ise yayılmaya devam edebilmektedirler. Hatta ileri seviyelerde çene kemiğinde çatlaklara dahi sebep olabilmektedir. Öte yandan bu ameliyata ilişkin net bir fiyat bilgisi vermek son derece yanlış olacaktır. Kist ameliyatları da diğer ameliyatlara benzer şekilde kişiden kişiye değişen zorluklarda gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle kistin boyutu, yerleştiği bölge, işlemi yapacak hekim gibi birçok etmene bağlı olarak fiyat değişebilecektir. En doğru bilgi muayene sonrası uzman hekimlerce verilebilecektir.

Diş Kisti Alınmazsa Ne Olur ?

Dişlerde meydana gelmiş olan kistler acil olarak hekime görünmeyi gerektiren ciddi rahatsızlıklardır. Diş Kisti ani ve beklenmeyen bir anda ağrı olarak kendini gösterebilmektedir. Duyulması muhtemel bu ağrı ise diş etleri, çene ve hatta yüz bölgesinde hissedilebilecektir. Kistler, bulunduğu bölgede hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Büyüme sürecinde ise çene kemiklerine ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle teşhisi sonrası tedavinin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Dişlerde görülen kist oluşumu çene dokuları içerisinde kaymalar yaratabilmektedir. Bu nedenle de kemik kayıplarına varan ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Kistler bulundukları dişlerin komşularını içeri çekebilmektedir. Diğer bir deyişle mevut bulundukları hizadan dışarı doğru itiş gerçekleşebilmektedir. Üstelik dişlerdeki kistler sinirlere baskı yapması halinde his kayıplarına dahi sebebiyet verebilecektir. Bahsedilen olumsuzlukların yaşanmaması adına uzman bir hekime muayene olarak tedavinin ivedi bir şekilde sağlanması gerekmektedir.

Diş Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer ?

Kist teşhisi konulan bir hastaya uygulanacak cerrahi işlemler farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılıklar her hastanın sahip olduğu kistin farklı şekillerde kendini gösterebilmesinden kaynaklanır. Bu nedenle uygulanacak tedavi yöntemleri de hastaya göre değişiklik gösterecektir. Normal şartlarda Diş Kisti ameliyatları ortalama olarak otuz dakika ila iki saat arasında değişebilmektedir. Var olan kistin büyüklüğü ameliyatın gidişatını doğrudan etkilemektedir. Öte yandan anestezi yöntemi, uygulanacak tedavi şekli, doktorun yetkinlikleri gibi birçok bileşen süreyi doğrudan değiştirebilmektedir. En doğru süreç uzman bir doktora muayene olduktan sonra öğrenilebilecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş Kisti Alınmazsa Ne Olur ?

Üstelik dişlerdeki kistler sinirlere baskı yapması halinde his kayıplarına dahi sebebiyet verebilecektir.

Diş Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer ?

Normal şartlarda Diş Kisti ameliyatları ortalama olarak otuz dakika ila iki saat arasında değişebilmektedir. Var olan kistin büyüklüğü ameliyatın gidişatını doğrudan etkilemektedir.

Diş Kisti Ameliyatı Fiyatı Nedir ?

Kistin boyutu, yerleştiği bölge, işlemi yapacak hekim gibi birçok etmene bağlı olarak fiyat değişebilecektir.