Genel

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanamaları bireylerin sağlığı için endişe verici bir durum olabilmektedir. Özellikle diş etlerinde fazla miktarda biriken plak söz konusu kanamaları tetiklemektedir. Diş Eti Kanaması zamanında ve gerektiği şekilde önlenemeyen plak tabakasının ileri derecede sonuçlarıdır. Çünkü zaman içerisinde iltihaplanmaya kadar giden bir süreci başlatmaktadır. Bu nedenle bahsettiğimiz plaklar bir süre sonra kanamalara neden olmaktadır. Kanamaların ötesinde daha ciddi bir takım rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. Dişlerin doğru ve yeterli miktarda temizlenmesi son derece önemlidir. Diş etleri sağlıklı olsa bile ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde kanamalar kaçınılmaz olabilecektir. Ağız içerisinde oluşabilecek kanama ve benzeri durumlarda vakit kaybedilmeksizin uzman bir hekime başvurmak doğru olacaktır.

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalama Teknikleri

Diş Eti Kanaması Neden Olur ?

Diş etlerinde görülen kanamaların altında yatan birden fazla sebep olabilmektedir. Öncelikle doğru bir teşhis için mutlaka uzman bir hekimden klinik muayene randevusu alınması önem taşımaktadır. Bu nedenle olası kanamalar ihmal edilmemeli ve fazla zaman kaybedilmeden kanamanın nedenleri doğru şekilde tespit edilmelidir. Peki, Diş Eti Kanaması neden olur? Bahsettiğimiz üzere bu durumu doğuran birçok sebep olabilir. Ancak en yaygın olanlardan bazılarını dile getirmek mümkündür. Diş etlerinde görülen iltihaplanma diş eti açısından yaşanan rahatsızlıkların genellikle ilk aşaması olarak görülmektedir. Bu aşamada iltihaplanan diş etlerinde kızarıklık, hassaslaşma ve kanama görülebilmektedir. Diğer taraftan kullanılmakta olan bazı ilaçlar, yan etki olarak diş etlerinde kanamalara sebebiyet verebilmektedir. Ağız bakım ürünlerinin hastalara uygunun olanının tercih edilmemesi veya yanlış kullanılması da diş etlerini irrite ederek diş eti kanamasına sebep olabilir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer ?

Diş sağlığı insan yaşamı içerisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Sağlıklı bir ağız yapısı bulunmayan bireyler birçok anlamda mutsuzluk yaşayabilmektedir. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçilmesi uyulacak basit birkaç kural ile oldukça kolay hale gelebilmektedir. Diş Eti Kanaması sanılanın aksine bir hastalığın sebebi olarak görülemez. Bu nedenle kanamaların var olan bir rahatsızlığın onucu olarak kendini gösterdiği unutulmamalıdır. Yani kanama geçirilmek isteniyorsa öncelikle bu kanamaya sebep olan sorunun tespit edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında kanamayı durdurmanın doğru yolları araştırılarak belirlenebilecektir. Özellikle belirtilmelidir ki günlük ağız bakımı düzenli şekilde gerçekleştirilir ise sorunların büyük oranda ortaya çıkması önlenecektir. Ek olarak diş eti kanaması gözlendiğinde ise mutlaka bir periodontolog (diş eti hastalıkları uzmanı) sizi muayene etmeli ve diş etlerinizle ilgili doğru tedavi planlamasını yapmalıdır.

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur ?

Diş Eti Kanaması açısından tedavi sürecinin başlangıcı ağız bakımının aksatılmaması olarak görülmektedir. Düzenli ve aksatılmayan bir bakım rutini sorunların meydana gelmesini önleyebilecektir. Öte yandan herhangi bir sorun görülmese dahi yıl içerisinde iki defa uzman hekim kontrolünden geçmek oldukça önemlidir. Özellikle sahip olunan bir diş problemi mevcut ise önerilere mutlaka uyulmalıdır. Kanamalar çoğunlukla bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle antiseptik gargaraların kullanımı kanamaları engelleyebilmektedir. Diğer taraftan ılık ve tuzlu sular ile gargara yapmak da diş etlerini rahatlatabilmektedir. Yumuşak uçlu diş fırçaları kullanmak alınabilecek en iyi önlemler arasındadır. Ancak bütün bu önlemlerin herkes için doğru olmadığını ve muayene olamadan net bir önerinin yapılamayacağını lütfen unutmayın.

Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması

Ağız ve diş sağlığı açısından doğru geçirilen bir bakım süreci oldukça önemlidir. Çünkü ağız içerisinde görülen rahatsızlıkların büyük bölümü eksik ya da yanlış ağız ve diş bakımı rutinlerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle düzenli olarak diş fırçalamamak ve dişlerin bakımını gerçekleştirmemek bu duruma örnek olarak verilebilmektedir. Bu nedenle yeterli, doğru ve etkili şekilde gerçekleştirilen ağız ve diş bakımı kişileri sağlıklı kılabilecektir. Ancak diş fırçalarken gereğinden sert fırçalamak, yanlış fırça seçimi gibi sebeplerle diş etlerinde kanama görülebilmektedir. Benzer şekilde diş ipi kullanmamak da plakların yerleşmesine olanak sağlayabilecektir. Bu durumun sonucu olarak plak birikimi ve diş etlerinde iltihaplanma doğması mümkün olabilecektir. Son olarak da Diş Eti Kanaması tablosu ile karı karşıya kalınması kaçınılmaz olabilmektedir.