Ankara Diş Eti Tedavisi. Diş eti hastalıkları, hastanın etkin ve doğru bir şekilde ağız bakımını sağlayamaması ya da kısa süre diş fırçalanması sonucunda oluşan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Diş eti kanaması, diş eti çekilmesi, diş etinde şişlik ve ödem, dişlerde sallanma diş eti hastalığının önemli bulgularındandır. Bu şikayetleri olan hastalar ivedilikle bir periodontologa (diş eti hastalıkları uzmanına) başvurmalıdır.
Bu sayfamız sizlere Diş eti hastalıkları ve diş eti tedavisi ile bilgilendirme sağlarken, diş eti hastalıkları nelerdir, Ankaradaki en iyi diş eti hastalıkları tedavisi uzmanı kimdir gibi çokça aklınıza takılan konularda aydınlatma sağlayacaktır. Aşağıdaki hızlı iletişim formunu doldurarak daha detaylı bilgi alabilir veya yazının devamını okuyabilirsiniz.
Yazı İçeriği
Uzman diş doktoruna görünmeden bilinçsizce kullanılan antibiyotik ve gargaralar, hastanın dişlerinin etrafındaki kemiğin erimeye devam etmesine sebep olurken, bir süre sonra hastanın dişlerini kaybetmesine yol açabilir. Diş taşı temizletmek kesinlikle zararlı bir işlem değildir. Diş taşlarının aslında bakteri içerdiğini unutmamak gerekir. Diş eti probleminin tipine ve şiddetine göre birçok tedavi yöntemi vardır.
Bazı durumlarda basit bir diş taşı temizliği hastalar için yeterli bir tedaviyken, bazı durumlarda küretaj veya flap gibi diş eti tedavileri uygulamak gerekebilir. Uygun olan durumlarda, flap cerrahileri ile birlikte dişlerin etrafına kemik ekleme (grafting) işlemi yapılarak dişler ağızda tutulabilir. Bütün diş eti tedavilerinden sonra, doğru teknik ve uygun sürede yapılan düzenli ağız bakımı diş eti sağlığınızı tekrar sağlamanız ve bu durumu korumanız için önemlidir.
Diş eti hastalığının şiddeti ve tipine bağlı olarak çeşitli tedavi planlamaları uygulanmaktadır. Hafif şiddette diş eti hastalığı olan hastalarda, sadece diş taşı temizliği uygulaması tedavi için yeterli olmaktadır. Daha şiddetli diş eti iltihabı olan ama çok şiddetli kemik kayıpları olmayan hastalarda küretaj işlemi yapılmaktadır.
Küretaj işlemi, diş taşı temizliğine ek olarak, diş etlerinin iç kısmındaki iltihaplı dokuları da temizleme işlemi olarak tanımlanabilir. Lokal anestezi ile yapılır. İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. İşlem sonrasında, dişlerde soğuk hassasiyeti gözlenebilir ancak bu hassasiyet çoğu zaman belli bir süre sonra geçer. Orta şiddette veya şiddetli kemik kaybı olan diş eti hastalıklı bireylerde ise genellikle cerrahi tedaviler uygulanır.
Flap cerrahileri ile diş eti iltihabı olan bölgeler açarak temizlenir. İşlem sonrasında dikiş atılarak dokular olması gerektiği pozisyona konumlandırılır. Flap cerrahilerinden sonra bir miktar diş eti çekilmeleri gözlenir ancak bu tedavinin amacı doğrultusunda oluşan, hekimin olmasını istediği bir çekilmedir. Flap cerrahileri de yine lokal anestezi ile yapılır.
Her zaman olmasa da çok şiddetli kemik kaybı olan hastalarda, diş eti tedavileri yapılamamakta ve diş çekimi yapılmak zorunda kalınmaktadır. Her hastanın çene kemik seviyeleri farklı seviyede ve farklı tipte olacağından, bütün bu tedavi seçeneklerini doğru bir şekilde değerlendirmek için uzman bir diş hekiminin (periodontolog – diş eti hastalıkları uzmanı) ayrıntılı bir şekilde muayene etmesi uygun olacaktır.
Diş eti hastalıklarının sonuçları iki farklı şekilde izlenebilir. Bunlardan birincisi, diş eti enfeksiyonuna bağlı olarak kemik kaybı ile birlikte periodontal cep oluşumudur. Diğeri ise kemik kaybı ile birlikte diş eti çekilmeleri gözlendiği durumlardır. Diş eti iltihabına bağlı olarak diş eti çekilmeleri olabildiği gibi, yanlış fırçalamaya bağlı olarak da diş eti çekilmeleri gözlenebilir. Diş fırçalama sırasında yatay hareketler veya travmatik kuvvetler ile diş fırçalama sonucunda diş eti çekilmeleri gözlenebilir. Diş eti çekilmeleri olan bölgelerde soğuk hassasiyeti oluşur.
Ek olarak, bu bölgelerde diş kökünün sement dokusu açıkta kalır. Sement dokusu dişin diğer dokularına göre çürümeye ve aşınmaya daha yatkındır. Diş eti çekilmelerinin tedavisi bu sebeplerden dolayı gerekli ve önemlidir. Diş eti çekilmelerinin tedavileri çoğunlukla cerrahi uygulamalar olmakla birlikte, bazı restoratif yöntemler ile cerrahi yöntemler uygulanmadan da tedavi edilebilir.
Diş eti tedavilerinde uygulanan cerrahi yöntemlerin bazılarında, hastanın damağından yumuşak doku parçası alınarak çeşitli uygulamalar yapılırken; bazı yöntemlerde ise damaktan yumuşak doku almadan da yapılabilmektedir. Bu tedavilerde önemli olan uzman bir hekimin (periodontolog – diş eti hastalıkları uzmanı) hastadaki mevcut bütün risk ve başarı ihtimallerini ön görerek, uygun tedavi planlamasını, hastanın bütün riskleri kabulü sonrası, uygulamasıdır.
Uzun yıllardır diş eti hastalıklarının farklı tipleri için farklı tedavi yöntemleri bilimsel olarak sunulmuştur. Bu tedavi yöntemlerini güncellemek için de farklı cihaz ve aletlerin kullanımı bu yöntemlere eklenmiştir. Lazer de periodontal tedavide yani diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan teknolojik cihazlardan biridir. Lazerler diş eti tedavilerinde birkaç farklı amaçla kullanılmaktadır.
Diş eti cerrahilerinde, diş etlerini bisturiyle kesmek yerine lazer kullanımı tercih edilebilir. Bu şekilde, lazer daha az kanamayla cerrahi bir işlem uygulanmasını ve cerrahi sonrası yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Diş etlerinde gri – mor renklerde melanin pigmentasyonu olan hastalarda da lazer kullanımı diğer konvansiyonel yöntemlere göre büyük kolaylık sağlamaktadır.
İşlem sırasında kanamanın neredeyse hiç olmaması, hekimin cerrahi alanı görmesi açısından büyük kolaylık sağlar. Ek olarak lazer kullanımı hasta için de cerrahi sonrasında daha hızlı ve daha az ağrısız bir iyileşme imkânı sunar. Ayrıca lazerler, flap cerrahileri sırasında, diş köklerinin yüzey dekontaminasyonu için de kullanılmaktadır. Ancak lazerlerin bu amaçla rutin kullanımı için daha fazla klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.