Diş dolgusu, dişin çürük kısmının temizlendikten sonra oluşan boşluğun çeşitli dolgu materyalleriyle dondurulması işlemidir. Dolgu işleminin yapılması için birden çok farklı materyal kullanılabilir. Diş dolgusu yapılırken önemli olan dişin yapısına ve kişiye uygun dolgu malzemeleri seçilmesidir. Derin çürük bulunan dişlere kanal tedavisi uygulamak gerekir ve kanal tedavisi uygulandıktan sonra dişe dolgu işlemi yapılır. Diş dolgusu nasıl yapılır sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz; İlk olarak çürüyen dişin temizlenmesi gereklidir.
Çürük kısımları temizlenen diş dolgu için hazırdır. Bu işlemler yapılırken hasta acı ve ağrı hissetmesin diye lokal anestezi yapılarak dolgu yapılacak bölge uyuşturulur. Hasta hangi dolgu yöntemini seçerse seçsin acı ve ağrı hissi olmadan tedavisini görür. Seçilen malzemelere bağlı olarak, dolgunun kısa sürede polimerize olarak sertleşmesini için sağlamak için ışık bir özel tıbbi cihaz kullanılmaktadır.
Hastanın diş dolgusu tamamlandıktan hemen sonra ağzını açıp kapatmasını veya hareket ettirmesi istenir. Bu şekilde doğrudan hastayı rahatsız edecek bir çıkıntı veya fazlalık varsa bu bölge diş doktoru tarafından düzeltilir. Bu düzeltme aşaması sonrasında ise dolguya polisaj yani parlatma işlemi uygulanarak, dolgu işlemi sonlandırılır.
Yazı İçeriği
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer ?
Diş dolgu işlemi süresine dair net bir bilgi vermek doğru değildir. Her hastada diş dolgu süresi aynı olmayabilir. Çünkü hangi diş için hangi dolgu malzemeleri kullanılacağı ve kaç adet dolguya ihtiyaç olduğu gibi unsurlar sürenin uzamasını ya da kısalmasına etkiler. Dolgu öncesinde kanal tedavisi işlemi uygulandıysa o bölgeye geçici dolgu yapılır. Daha sonra gerçek dolgu yapılır. Eğer küçük bir çürükse temizlendikten hemen sonra dolgu işlemi yapılır. Diş dolgusu nasıl yapılır sorusundan sonra akla gelen ilk soru diş dolgusu ne kadar sürer? sorusudur.
Bu sorunun cevabı kaç tane dişe hangi dolgu çeşidi yapılacağı, çürük derinliği, dolgu öncesi kanal tedavisi gerekip gerekmeyeceği ve çürük kısmın temizlenmesinden sonra dişin ne kadarlık bir kısmının sağlam kalacağı ile alakalıdr. Amalgam dolgu, dolgu çeşitlerine örnek olarak verilebilir. Diş doktorunuz muayene ettikten hemen sonra size ortalama bir süre söyleyecektir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır ?
Diş dolgusu nasıl yapılır ve diş dolgusu ne kadar dayanır? Diş doktorlarının en fazla duyduğu sorulardır. Diş dolgusu dişin ne kadar iyi bakıldığına ve diş doktorunun ne kadar iyi yaptığına bağlıdır. Ek olarak dolgu yaparken kullanılan malzemelerin kalitesi de dolgunun ömrünün daha uzun olmasını sağlayacaktır. Bütün şartlar yerine getirildiği takdirde, hastanın ağız bakımını doğru ve düzenli şekilde yapması sonrasında dişlerde yeni çürük oluşumu önlenir.
Diş dolgusundan önce dişe kanal tedavisi yapıldıysa, dolgu yapılacak olan diş duvarının sağlamlığı da oldukça önemlidir. Eğer dişin sağlam dokusu yani destekli mine miktarı yeterli miktarda kalmadıysa, dolgu yerine dişe kaplama uygulamaları yapmak daha doğru olur. Destekli mine miktarı yetersiz olan dişlere dolgu yapılması durumunda, dişinize gelen kuvvetler sonucu dişiniz kırılabilir ve kırık sonrası çekimi gerekebilir.
Çocuğa Diş Dolgusu Nasıl Yapılır ?
Çocukların ilk dişleri süt diş olarak bilinen dişlerdir. Bu dişler çocukların belirli bir yaşa gelene kadar kullandıkları dişlerdir. Özellikle küçük yaştaki çocukların şekerli besinler tüketmeyi oldukça fazla sevmelerinden ve diş fırçalamak için de yeteri kadar istekli olmamalarından dolayı dişlerinde fazla çürüme meydana gelir. Bu çürümeler temizlenerek yerine dolgu yapılır. Çünkü dolgu işlemi yapılmazsa dişlerdeki çürükler daha da ilerler ve çocukta ağrıya sebep olur.
Çürüyen dişler nasıl olsa süt dişi veya düşecek düşüncesiyle çürükleri önemsememek çok yanlıştır. Ağız içinde bulunan çürük yapıcı bakterilerin, süt dişlerinin yanından çıkan daimi dişlere de etki edebileceği unutulmamalıdır. Önemli olanın çürük oluşumu sonrası dolgu yapmak değil, çürük oluşumunu önlemek olduğunu unutmamalıyız. Bunun için de çocuklarımızın dişlerini günde 2 kez düzenli bir şekilde doktorunuzun tarif ettiği şekilde fırçalamalısınız.
Diş dolgusu, dişin çürük kısmının temizlendikten sonra oluşan boşluğun çeşitli dolgu materyalleriyle dondurulması işlemidir. Dolgu işleminin yapılması için birden çok farklı materyal kullanılabilir.
Bu sorunun cevabı kaç tane dişe hangi dolgu çeşidi yapılacağı, çürük derinliği, dolgu öncesi kanal tedavisi gerekip gerekmeyeceği ve çürük kısmın temizlenmesinden sonra dişin ne kadarlık bir kısmının sağlam kalacağı ile alakalıdr.