Genel

Protez Diş

Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi durumlarında diş kayıpları gözlenir. Diş kayıpları, hastaların çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını etkiler. Ek olarak da hastaların psikolojik durumlarını da etkiler. Diş eksikliğinde estetik olmayan görünüm hastanın, gülmeme veya gülerken dişlerini göstermemesine neden olur. Herhangi bir sebepten ötürü Protez Diş yapımı ve kullanımına karar verilmesi durumunda, size uygun olan protetik seçeneği doktorunuzla karar vermelisiniz. Protez kullanımın hastalara daha sağlıklı ve konforlu yiyecek tüketimini sağlar. Estetik görünümü ile de psikolojik olarak hastaya olumlu etki eder.

İlginizi çekebilir: Diş Kaplama Çeşitleri

Protez Diş Fiyatları

Protez Diş fiyatları konusunda net bir çerçeve çizmek her zaman doğru olmayabilmektedir. Nitekim tercih edilecek malzemeler, uygulanacak bölgenin yapısı gibi birden fazla ekonomik değişken söz konusudur.  En doğru bilginin gerekli muayeneler sonrası kullanılacak malzemelerin seçimi ile birlikte oluşturulabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle fiyatlar konusunda muayene randevusu oluşturulması önerilmektedir.

Protez Diş Kullananların Yorumları

Diş protezlerinin genel olarak ilerleyen yaşlarda kullanıldığı şeklinde bir algı bulunmaktadır. Ancak ağız sağlığını ve devamında dişlerini kaybeden bireylerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem Protez Diş kullanımıdır. Özellikle ilk kez protez kullanacak olan hastalar, tecrübeli kullanıcıların yorumlarını merak etmektedirler.  Ancak hemen belirtilmelidir ki her hastanın ağız yapısı ve kullandığı protez farklı deneyimlere sebep olabilecektir. Bu nedenle protez diş kullananların yorumlarından ziyade diş protezlerinin nasıl kullanılması gerektiği hakkında yetkin kişilerden tavsiyelere kulak verilmesi yerinde olacaktır.

Protez kullanımı sırasında en sık karşılaşılan sorunların ve şikayetlerin başında protezlerin temizliği konusu gelmektedir. Bu konu oldukça önemlidir. Bireyler arasında takma diş olarak da adlandırılan protezlerin temizliği konusunda yanlış algılar mevcuttur. Dişlerin protez olması, söz konusu dişlerin kesinlikle daha az bakıma ihtiyaç duyacağı anlamına gelmemektedir. Ya da temizliğine dikkat edilmemesi halinde sorun doğurmayacağı düşünülmemelidir. Mutlaka doğal dişler gibi her öğün sonrası protezler yıkanarak temizlenmelidir.

Diş Protez Çeşitleri

Hastaların yaşamış olduğu ağız ve diş problemleri farklı teknik ve tedavilerle çözüme kavuşturulabilmektedir. Dişlerin yapısına ve ağız içi durumuna göre Protez Diş yapımında da bazı farklı uygulamalar önerilebilmektedir. Bu noktada uygulanabilecek diş çeşitleri hastalara detaylı olarak anlatılmaktadır. Kişinin kendine has özellikleri de dikkate alınarak en uygun olan seçim gerçekleştirilmektedir. Genel olarak sabit, hareketli ve implant üstü olmak üzere üç ana başlıkta protez çeşitleri toparlanabilmektedir.

Sabit protezlere örnek olarak kron ve köprü benzeri yapıştırmalı protezler gösterilebilmektedir. Öte yandan hareketli protezler içerisinde total veya bölümlü protez uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Son olarak implant üstü protezler ise sabit ya da hareketli olarak uygulanabilmektedir. Özellikle hareketli protezler içerisinde yer alan total protez uygulaması ağızda hiç diş bulunmaması halinde uygulanmaktadır. Çoğunlukla ilerleyen yaşlarda karşılaşılan bir protez çeşididir. Ağızda çok az diş olması ya da hiç olmaması durumunda hareketli protezlerin tercih edildiği görülmektedir. Ağızda az sayıda diş bulunduğu durumlarda uygulanan hareketli bölümlü protezler, kroşeler ile dişten destek alabildiği gibi hassas tutucular (hastaların en sık kullandığı adıyla çıtçıtlı protez) ile de diş desteği alabilirler. Hassas tutucular kroşe gibi metal görünümü oluşturmaksızın protezlere destek sağladığı için hastalar tarafından daha çok tercih edilir.

Ankara İmplant Fiyatları

Protez Diş Nasıl Yapılır ?

Protez yapımlarında çeşitli malzemeler kullanılabilmektedir. Genellikle porselen veya akrilik malzemeler tercih edilebilmektedir. Fakat öncelikle hastanın kişisel durumunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu nedenle hastadan protez yapımı öncesinde detaylı bir muayene edilmesi önemlidir. Muayene sonrasında hastaya özel ölçüler alınmakta ve planlanan tedaviye başlanılmaktadır.

Hastaların hem alt hem de üst çene ölçüleri dikkatle alınmaktadır. Bu ölçüler protez yapımı, uygulama ve kullanım açısından son derece önemlidir. Ölçü işlemleri genelde bir seans içerisinde tamamlanmaktadır. Ölçü işlemleri sırasında herhangi bir ağrı ya da acı duyulmamaktadır. Alınan ölçüler sonucunda proteze ait üç boyutlu bir model hazırlanmaktadır. Protez Diş hazırlanırken tüm detaylar göz önünde bulundurulmaktadır. Renk seçimi, gülümseme çizgisi, orta hat gibi doğal yapının oluşturulması açısından önemli unsurlar dikkate alınır. Tüm bu çalışmalar sonrasında meydana gelen protez uyum provalarına alınmaktadır. Hasta bu prova sonrasında memnun kalırsa dişlerin takılması aşamasına geçilebilecektir. Protezin hastaya teslimi sonrasında, hastalarda vuruk da denilen yumuşak doku irritasyonları gözlenebilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için protezin sivri kenar ve köşeleri düzeltilir.