Beklenmedik anda dişlerde meydana gelen kırık en sık ağız içinde fark edilemeyen çürüklerin, sert bir gıdayı ısırılmasıyla oluşur. Kırık diş tedavisi kırılan dişlerin onarılması için yapılır. Diş doktorları kırık olan dişleri eski haline gelmesi için tedavi ederler. Kırık dişin yerine yapılan dolgu dişin kendisi kadar sağlam olmayabilir. Diş minesine destek amaçlı yapılır ve estetik görünüm açısından düzgün görünmesi için çabalanır. Gece uykularında dişlerini sıkan (bruksizmi olan) hastalar da yaşları ilerledikçe dişlerinde buna bağlı olarak aşınma ve kırılmalar görülebilir.
Kırık diş tedavisi ne kadar sürer sorularını sıklıkla duyan diş doktorları, kırığın büyüklüğüne ve derinliğine göre tedavinin değişebileceğini söylemektedir. Dişin büyük bir parçasının kırıldığı durumlarda, dişe kanal tedavisi uygulamak gerekebilir. Buna karşın dişin kesici ucunda oluşan çok küçük kırıklar, kompozit restorasyonlar ile tedavi edilebilir. Eğer kırık diş önde ise dişin restorasyonu sırasında estetik olması da büyük önem taşımaktadır.
Yazı İçeriği
Diş minelerinin çürük sebebiyle incelmesi sonrasında, sert bir cismin ısırılması sonucunda da dişte kırılmalar oluşabilir. Bu diş kırıklarını ne kadar kısa sürede tedavi ettirirseniz o kadar sizin faydanıza olacaktır. Kırık dişin tedavisi kırık olan dişe göre değişiklik göstermektedir. Kırık diş tedavisinde dişin nereden ve nasıl, ne zaman kırıldığını bilmek oldukça önemlidir. Bazı durumlarda kırık dişe küçük bir dolgu uygulaması sonrasında tedavi tamamlanırken; daha büyük kırıklarda dişe kanal tedavisi sonrasında kaplama yapmak da gerekebilir.
Kırılan dişin kökü diş etinin altında kalırsa, kökleri çıkartmak için diş doktoru küçük bir operasyon gerekebilir. Diş kırıkları veya çürükleri sonucunda kalan köklerin çekimi ile ilgili internette çok farklı şeyler okuyabilirsiniz. Bu yazıların çoğunda kesi yapılması gerektiği ve çekiminin zor olduğu gibi bilgiler yer almaktadır. Tecrübeli ve uzman bir doktor, kalan köklerin çekimini sizin beklediğinizden çok daha kısa sürede yapacaktır ve büyük ihtimalle de kesi yapmayacaktır. Bu tip diş etinin altındaki köklerin çekimi, dişin kökünün farklı özelliklerine çeşitlilik göstermektedir.
Kırık diş tedavisi sürecinde dişin nereden kırık olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Kırık olan dişin tedavisi yerine göre değişmektedir. Travma, darbe veya bir yere çarpma sebebiyle diş kırılmadıysa, büyük ihtimal kırık sebebi dişin daha önceden var olan çürük sebebiyle diş dokularının zayıflamasıdır. Kırılan dişin nereden ve ne kadar kırık olduğunu belirlenir ve ona göre tedavi süreci başlatılır. Daha küçük kırıklar dolgu ile tedavi edilebilirken; büyük kırıklarda kanal tedavisi yapmak gerekebilir. Kalan sağlam dişin miktarına göre de dolgu veya kaplama yapılır.
Kırık diş tedavisi yapılırken kırık ön diş tedavisi çeşitli işlemler ile tamamlanabilir. Kırığın büyüklüğüne göre dolgu, kaplama hatta kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Doktorunuz muayene sonrası size genel olarak bilgi verecektir. Ön dişlerimiz her zaman önde darbeye açık olduğu için kırılma ihtimali de oldukça yüksektir. Ayrıca dişlerde olan çürükler de diş dokusunu zayıflatacağından, dişlerin kırılma ihtimalini artırır. Dişlerinizin kırılmaması için ağız hijyeninize dikkat etmeli ve belirli aralıklarla diş doktorunuza kontrol yaptırmalısınız. Ayrıca travma alma ihtimali yüksek olan sporları yaparken de mutlaka diş doktorunuz tarafından yapılan ağız koruyucuları kullanmalısınız.
Kırık ön diş tedavisi veya arka diş lokasyonu önemli olmaksızın, önemli olan kırık sebebidir. Eğer kaza, travma veya darbeye bağlı bir kırık ise direkt olarak restorasyon yapılabilir. Ancak önceden var olan çürük ile diş dokularının zayıflaması sonucunda, ısırdığınız sert bir gıda sonucunda dişiniz kırıldıysa kırık dişteki çürük de tedavi edilmelidir. Bu durumda derin bir çürük varsa veya kırık hattı derinden geçiyorsa dişe kanal tedavisi uygulamak gerekebilir. Ayrıca büyük kırıklarda dişe sadece dolgu yapmak yeterli olmayabilir ve dişe kaplama yapmak gerekebilir.
Kırık diş tedavisinde bir öneri olarak, özellikle büyük kırık varlığında diş kaplaması yaptırabilirsiniz. Diş kaplaması için bu yazımızı inceleyebilirsiniz; Diş kaplaması nasıl yapılır ?
Kırılan dişin kökü diş etinin altında kalırsa, kökleri çıkartmak için diş doktoru küçük bir operasyon gerekebilir.
Kırığın büyüklüğüne göre dolgu, kaplama hatta kanal tedavisi yapılması gerekebilir.