Ağız-diş sağlığı, genel olarak insan sağlığının bütünlüğü açısından önemlidir. Çünkü sindirimin ilk olarak ağızda başlaması ve devam etmesi, ağız sağlığının önemini vurgulamaktadır. Ağız ve diş sağlığında genel ya da zorlu bir sağlık sorunu, sindirimi etkileyebileceği için bütün vücudun sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dişlerdeki çürük, kanal tedavisi, minedeki aşınma ya da kırılma gibi nedenlerden dolayı dişlere dolgu işlemleri yapılabilmektedir. Dolgu işlemi dişteki sorunun giderilmesinden sonra yüzeyin kapatılması işlemi olduğu için dolgudan sonra ağrı meydana gelebilmektedir. Genellikle dolgu sonrasında dişte meydana gelen ağrı için diş hekimi ilaç reçete edebilir. Ağrı kesici kullanımı sonrasında ağrı devam eder ise diş doktoruna danışmakta fayda vardır.
Yazı İçeriği
Dişler çeşitli nedenlerden dolayı yıpranabilmektedir. Diş yüzeyi ve dişin iç kısmında meydana gelen deformeler, çürümeler ya da bozulmalar dişte tedavinin yapılmasından sonra dolgu işlemini gerektirmektedir. Tıbbi bir işlem olan dolgudan sonra diş ağrısı yaşanma ihtimali oldukça yüksektir. Diş sağlığı alanında en çok uygulanan tedavilerden biri olan dolgu, hastaların bazı konulara dikkat etmesini gerektirmektedir.
Dolgu işlemi sonrasında hastalar, dolgu yapılan dişlerine dikkatle yaklaşmalıdır. Dolgunun hemen sonrasında aşırı sıcak ya da soğuk gıdalar tüketilmemeli, sert yiyecekler çiğnenmemelidir.
Birçok kişi dolgudan sonra ağrı durumunu yaşayabilmektedir. Ağrı durumunun artmaması için yeme içme düzenine dikkat edilmesi gerektiği gibi dolgulu dişin yabancı maddelerle üzerine baskı yapılmaması gereklidir. Bu işlemler dolgunun neden olduğu ağrı durumunu arttırabilmektedir.
İlginizi Çekebilir; Dişteki Sarı Lekeler Nasıl Geçer
Dünya genelinde en sık yapılan ağız içi işlemlerden olan dolgu, diş yüzeyindeki boşlukların doldurulması işlemidir. Dolgu bir diş tedavisi olarak uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Ağız içi bir müdahale olan dolgu, bazı hastaların ağız içi uyuşturma işlemini gerektirmektedir.
Bu işlemin nedenleri çeşitlilik göstermekle beraber genellikle dolgudan sonra ağrı olur mu sorusunun cevabı olmaktadır. Dolgudan sonra ağrı yaşanma ihtimali yüksektir. Bu nedenle hastalara uyuşturma işlemi uygulanabilir.
Diş tedavileri arasında yer alan dolgu işlemi sonrasında ağrının artmaması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Dolgudan sonra 3 ila 4 saat yiyecek içecek tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler diş diplerinde sızlamalara neden olabilir, bu durumda dolgudan sonra ağrı şiddetini arttırabilmektedir.
Diş tedavileri kanal tedavisi, köprü, kırık diş tedavisi veya kök diş çekimi gibi işlemleri içermektedir. Bu tarz işlemler tek seferlik bir tedavi ile sonuçlanmayabilir. Bu durumda hastanın diş tedavisi için birden fazla seans tedavi uygulanabilir. Her tedavi aşamasında dişin iyileşmesi için bir süre beklenmesi gerekebilir. Bu nedenle geçici dolgu uygulaması yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise geçici dolgudan sonra ağrı yaşanabilmektedir.
Diş tedavisinin devam eden sürecine bağlı olarak geçici dolgudan sonra ağrı meydana gelebilmektedir. Diş tedavisinin uzayabileceği durumlarda diş minesinin açık halde bırakılmaması için yapılan geçici dolgu ağrı yaratabilmektedir. Bu durumda diş doktoruna danışılarak ağrı durumlarında yapılabilecek işlemler hakkında bilgi alınabilir.
Dolgu yapılan dişlerde genellikle bir ağrı meydana gelebilmektedir. Dolgu üzerinden zaman geçtikçe ağrı azalır ve sızlama hissine dönüşür. Dolgudan sonra ağrı nasıl geçer sorusu için verilecek ilk cevap genellikle diş hekimine danışılması yönündedir. Ancak bunun haricinde ağız gargarası, doktor tarafından verilen ağrı kesici uygulaması yapılabilmektedir.
Dolgudan sonra ağrı meydana geldiğinde ağrının olduğu tarafa buz ve ya soğuk kompres yapmak da ağrı için tavsiye edilen yöntemler arasında yer almaktadır.
Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra bir kaç hafta boyunca dişin ağrıması, hassasiyet oluşması ve sızlama durumu normal olarak bilinmektedir.
Hastaların dolguya alışma zamanı 2-3 gün aralığındadır. Eğer alışma olmuyorsa doktora baş vurulmalıdır. 2-3 hafta ağrı olabilir.
Evet diş dolguları bir günde yapılmaktadır. Hatta bir günde birden fazla dolgu yaptırabilirsiniz.