Dişler, sindirim sistemimizin başlangıcı olan ağızda, besinlerin sağlıklı bir şekilde sindirilmesi için gerekli olan parçalama ve öğütme işlemini yapan canlı yapılardır. Bu sebeple sağlıklı beslenmenin anahtar noktalarından biri de sağlıklı bir ağız ve diş yapısıdır. Sağlıklı dişler için hijyen ve temizlik oldukça önemlidir. Yediğimiz besinlerin, fırçalama sırasında tam olarak temizlenememesinden dolayı, diş yüzeyinde biriken plak ve diş taşının temizlenmesi için belli aralıklarla Diş Temizletme seansları önerilebilmektedir. Bebeklik döneminden itibaren süt dişleri ile başlayan ağız ve diş sorunları, ilerleyen yaşlara kadar devam edebilmektedir. Bu nedenle dişler için temizlik her zaman büyük önem taşır. Kişinin dişlerini düzenli olarak ve doğru bir şekilde fırçalaması çok değerlidir. Çünkü yemek artıkları diş yüzeyinde plak olarak birikir. Zamanında plağın fırçalama ile temizlenememesi sonrasında, diş taşı oluşur.
Diş taşı sadece sertleşmiş gıda artığı değildir, içeriğinde bakteri de vardır. Bu nedenle diş taşı oluşmaması diş eti sağlığı açısından çok önemlidir. Diş taşının gözlendiği durumlarda ise vakit kaybetmeden bir ankara diş hekimi tarafından diş taşları temizlenmelidir. Eğer bu duruma dikkat edilmezse, zaman içerisinde bir takım sorunlar baş gösterebilmektedir.
İlginizi çekebilir: Diş Minesi
Yazı İçeriği
Ankara Diş Temizletme Fiyatları 2023
Gerektiği gibi fırçalanmayan dişler zaman ile kişinin kendi çabalarıyla da temizlenemez bir duruma gelebilmektedir. Bu noktada uzman diş hekimleri tarafından özel araçlar kullanılarak temizlik uygulamaları yapılabilmektedir. Diş Temizletme fiyatları hastanın diş etlerinin durumu ve diş taşı miktarı ile ilişkili olarak değişmektedir. Hastalar sıklıkla diş eti hastalığı olduğunda diş hekimlerine diş temizletmek için başvurmaktadır. Hastanın mevcut diş eti sorununun semptomlarını gözlemleyerek hekime başvurması bazen geç kalmasına sebep olabilir. Diş eti problemlerinin başlangıç aşamasında sadece diş taşı temizliği ile tedavi yeterli olabilirken, ilerlemiş diş eti problemleri ise küretaj veya flep cerrahileri ile tedavi edilebilir. Bütün bunlar düşünüldüğünde, hastanın muayenesi sonrasında teşhis ve tedavi planı belirlendikten sonra tedavi maliyetini belirlemek daha doğrudur.
Diş Temizletme Nasıl Yapılır ?
Dişlerde biriken plak, zaman içerisinde diş taşına dönüşerek kişilerin kendi başına temizleyemeyeceği duruma gelebilmektedir. İşte bu noktada diş hekimleri, Diş Temizletme işlemi sayesinde hastalara yardımcı olabilir. Diş taşı temizliği olarak da bilinen uygulamalar her hastaya özel şekilde planlanarak uygulanmaktadır. Çünkü diş taşlarının miktarı ile diş eti hastalığının şiddeti bu uygulamaları doğrudan etkileyebilmektedir. Hastada ileri seviye bir diş eti rahatsızlığı bulunmaması halinde, kavitron adındaki ultrasonik bir cihaz ile diş taşı temizliği yapılabilir. Hasta ağzında uygulanan temizlik işlemine de detertraj adı verilmektedir.
Diğer taraftan diş taşı birikiminin yoğun olduğu durumlarda lokal anesteziye ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu durum muayene ile birlikte tespit edilebilecektir. Dişlerin ve diş etlerini altında yerleşen tüm diş taşları temizlenerek yok edilmektedir. Nadiren de olsa bazen hastaya diş eti ameliyatları da gerekebilmektedir. Tabii ki bu durumun sonucu olarak da tedavinin seans süreleri de artabilmektedir. Genel olarak diş temizliği acılı bir işlem değildir. Anestezi uygulanmaksızın yapılabilmektedir.
Diş Temizletme Ne Kadar Sürer ?
Gerçek bir Diş Temizletme işlemi ancak diş hekimleri tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem öncesinde ise detaylı muayeneler yapılarak hastalar bilgilendirilmektedir. Kişinin ağız hijyeni ve diş taşı miktarı doğrultusunda işlemin yaklaşık süresi hastaya anlatılabilmektedir. Diş temizliği yapılırken diş yüzeyinde biriken diş taşı ve plak bazı özel aletler kullanılarak ağızdan uzaklaştırılır. Kullanılan aletler dişe ve diş minesine zarar vermemektedir. Dişin en dışındaki mine tabakası, çok yüksek devirdeki elmas frezler ile ancak kesilebilir. Bu yüzden ultrasonik aletler veya el aletleri ile dişin mine tabakasına zarar verilemez. Ek olarak, diş taşı temizliğinden sonra diş taşı birikimi daha kısa sürede oluşmaz. Temizliğin sonunda, renginde değişim olan dişlere polisaj yani parlatma işlemi de uygulanabilmektedir. Polisaj işlemi ile diş yüzeyindeki lekeler çıkarılır. Bu işlem gerek görülmesi halinde hekim tarafından hastaya önceden bildirilmektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından her altı ayda bir sorun olmasa dahi muayene tavsiye edilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hastada ileri seviye bir diş eti rahatsızlığı bulunmaması halinde, kavitron adındaki ultrasonik bir cihaz ile diş taşı temizliği yapılabilir. Hasta ağzında uygulanan temizlik işlemine de detertraj adı verilmektedir.
Yediğimiz besinlerin, fırçalama sırasında tam olarak temizlenememesinden dolayı, diş yüzeyinde biriken plak ve diş taşının temizlenmesi için belli aralıklarla Diş Temizletme seansları önerilebilmektedir.
Hastanın muayenesi sonrasında teşhis ve tedavi planı belirlendikten sonra tedavi maliyetini belirlemek en doğrusudur.