Ağız içerisinde bulunan bakteriler, tükettiğimiz besinlerin tam olarak temizlenememesiyle birlikte, zaman geçtikçe ağız içindeki sayılarını artırır. Gıda artıkları ile ağızdaki bakteriler, yapışkan bir yapıya sahip olarak dişin yüzeyinde mat, pürüzlü ve kötü kokulu bir yapı haline gelmektedir. İşte bakteri içeren ve gıda artıklarından oluşan bu yapıya diş taşı denilmektedir. Diş taşı temizliği diş doktoru tarafından yapılan küçük bir operasyondur. Diş taşı oluşumunu önlemek için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız. Dişleri en az 2 kere, sabah ve akşam olmak üzere düzenli şekilde fırçalamak oluşacak bakterileri önler ve diş eti sağlığınızı korur. Çok şekerli, karbonhidratlı, asit içerikli yiyecek ve içecekler diş ve diş etlerinize zarar verir. Bu tip yiyecek ve içecekler tüketildikten yarım saat sonra sonra dişler kesinlikle fırçalanmalıdır.
Evde diş taşı temizliği yapmak imkansızdır. Sadece düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Diş taşı temizleme evde yapılabilecek bir işlem değildir. Diş doktorunun kısa sürede yapacağı bir temizleme işlemidir. Diş taşı temizliği sonrası dişlerinizin arasında hissettiğiniz boşluk dişlerinizin yüzeyinden bir aşınma veya eksilme sebebiyle olmaz. Diş yüzeyinizden temizlenen diş taşlarınızın eksikliğinizi diliniz ile hissedersiniz. Bu durum kesinlikle sağlıksız değildir. Aksine diş ve diş eti sağlığınız için düzenli olarak diş taşlarınızı temizletmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Diş Sızlaması
Yazı İçeriği
Diş Taşı Temizliği Fiyat
Diş taşı temizleme işlemi oldukça kolay ve çok uzun sürmeyen bir işlemdir. Genellikle diş beyazlatma işlemi öncesinde yapılır. Diş nasıl beyazlatılır adlı yazımızı da okuyabilirsiniz. Diş doktoru tarafından yapılan küçük bir cerrahi operasyon gerektiren diş taşı oluşumları, detertraj adı verilen uygulama gerektirmektedir. İltihaplı olan bölge için uygulanan bir yöntemdir ve ilaçlarla tedavi edilir. Birde iltihapsız olan bölge için uygulanan bir yöntem vardır. Tüm bu işlemlere göre tartar temizliği fiyatları değişiklik göstermektedir.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir ?
Diş taşı temizliğinde diş taşı miktarınıza göre farklı işlemler uygulanmaktadır. Diş taşı miktarınız çok değilse, anestezi işlemi uygulamadan temizliğiniz yapılabilir. Basit bir şekilde temizlenen diş taşı temizliği işlemine detertraj adı verilmektedir. Daha fazla diş taşı gözlenen durumlarda ise lokal anestezi ile çeşitli işlemler yapılır. Bu işlemlerden küretaj sırasında, lokal anestezi ile diş taşı temizliğine ek olarak dişlerinizin kök yüzeyi de temizlenerek düzeltilir.
Diş taşı varlığına ek olarak dişlerin etrafında kemik kaybı da olan durumlarda ise flep cerrahileri uygulanmlıdır. Flep işlemi lokal anestezi ile ancak diş etlerinizin bir miktar kesilip sonra tekrar dikilmesi ile yapılır. Bazı durumlarda, dişlerin etrafındaki kemik seviyesini artırmak için kemik greftleri de eklenebilir. Mevcut durumunuza göre uygun tedaviyi bir diş eti hastalıkları tedavisi uzmanına (periodontolog) muayene olarak öğrenebilirsiniz.
Diş taşı temizliği yapılırken dişlerde bir hassasiyet oluşur ve zamanla bu hassasiyet geçer. Diş taşı temizliğinden hemen sonra dişlerinizin arasında oluşan boşluk sizi bir süre rahatsız etse de daha sonrasında dişlerinizin daha sağlıklı olduğunu hissedeceksiniz. Unutmamalısınız ki diliniz ile hissettiğiniz boşluk dişinizin eksilen bir parçası değildir, temizlenen diş taşlarınızdır.
Diş Taşı Temizleme Aleti
Diş taşı temizlemek için 2 çeşit alet kullanılır. Kretuar el ile kullanılan, ince uçlu, ucu kancaya benzeyen bir alettir. Günümüzde genellikle ultrasonik bir cihaz olan kavitron diş taşı temizliğinde kullanılmaktadır. Kavitron titreşimli, ucundan su atan bir cihazdır. Diş etinin de altına rahatlıkla giren bu diş taşı temizleme alet, diş taşı temizliğinde oldukça etkilidir. Diş taşı temizliği ağız sağlığı için oldukça önemlidir ve diş taşı oluşumunda kesinlikle temizletilmelidir.
Diş Taşı Neden Olur?
Diş taşı oluşumunun nedeni dişlere sağlıklı bir şekilde bakılmamasıdır. Eğer dişlerinizi düzenli bir şekilde sabah ve akşam fırçalamıyorsanız diş taşı oluşumuna sebep olursunuz. Bunun yanında şekerli yiyecekler ve içecekler, karbonhidrat içeren yapışkan kıvamlı besinler, de diş taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu besinleri tükettiğiniz zaman içerisinde bulunan içeriklerden dolayı bakteriler orada tutunur ve diş taşı oluşumuna sebep olur. Diş sağlığınız için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız, diş ipi kullanmalısınız bu sayede diş taşı oluşumunu engellersiniz. Diş taşı oluşumuna sebep olacak, özellikle yapışkan kıvamlı yiyecekleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir.
Diş taşı temizliğinde diş taşı miktarınıza göre farklı işlemler uygulanmaktadır. Diş taşı miktarınız çok değilse, anestezi işlemi uygulamadan temizliğiniz yapılabilir.
Diş taşı oluşumunun nedeni dişlere sağlıklı bir şekilde bakılmamasıdır. Eğer dişlerinizi düzenli bir şekilde sabah ve akşam fırçalamıyorsanız diş taşı oluşumuna sebep olursunuz.