Diş sızlaması , dişlerin sıcak, soğuk, tatlı, ekşi tatların tüketiminde ve dışarıdan diş fırçalama gibi temaslara şiddetli bir şekilde tepki gösteren reaksiyondur. Diş problemi yaşayan hastaların genelinde görülebilen bir şikayettir. Diş sızlamalarının sebepleri arasında bir sürü sebep sayabiliriz. Dişlerdeki dolguların eskiyerek kenarlarından sızdırması, dişlerdeki çürümeler, fazla kuvvetle ve yatay diş fırçalama işlemi yani yanlış diş fırçalama teknikleri diş sızlamasına sebep olabilir.
Diş etinde oluşabilecek iltihaplar da diş sızlaması na neden olabilir. Diş sızlamaları ile birlikte diş eti kanamaları da gözlenebilir. Soğuk ve sıcak bir şey içtiğiniz zaman sızlamadaki şiddetin arttığını hissedersiniz. Ekşi, tatlı gibi yiyecekler tükettiğiniz zaman diş sızlaması yoğun olarak tepki verir. Dişlerinizde sızlama olmaması için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız ve ağız sağlığınıza son derece dikkat etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Diş Taşı Temizliği
Yazı İçeriği
Diş sızlama şikayetiniz varsa eğer öncelikle diş doktoruna bir gözükmeniz gerekmektedir. Diş doktoru dişin sızlama nedenini bularak tedavi planı oluşturacaktır. Bu plana göre bir tedavi sürecine girersiniz. Diş sızlamasının nedeni eğer eskimiş bir dolgu ya da çürümüş olan bir dişten dolayıysa dolgu yapılarak veya mevcut dolgunuz yenilenerek tedaviniz yapılır.
Diş sızlaması basit bir şekilde ise doktorunuzun tavsiye ettiği yumuşak uçlu diş fırçası, diş sızlamasına uygun olan diş macunu, diş ipi gibi malzemeleri alarak doktorunuzun söyleyeceği tekniğe göre dişlerinizi fırçalamalısınız. Bu yöntem ile diş sızlamalarınız zamanla geçecektir. Diş sızlamasına ne iyi gelir diye düşünebilirsiniz ve doğru diş fırçası ve doğru diş macununu tercih etmelisiniz. Aynı zamanda diş apsesi de diş sızlamasına sebep olabilmektedir.
Diş sızlaması evde nasıl geçer gibi düşüncelere kapılabilirsiniz. Diş sızlamalarının evde uygulandığı tek teknik hassasiyet giderici bir diş macunu ile diş fırçalamaktır. Bunun dışında herhangi bir yöntem bulunmamaktadır. Diş sızlamalarında kesinlikle diş doktoruna başvuru yapmalısınız çünkü belki de küçük bir çürük ilerleyerek başka bir soruna yol açabilir veya sızlamanın şiddeti artabilir.
Diş sızlaması farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Dişin içyapısında bulunan sinir uçlarının, dış etkenlerle uyarılması sonucu dişlerde sızlama veya hassasiyet gözlenir. Dişin mine veya dentin dokuların aşınması sonucunda sızlamalar oluşmaktadır. Sıklıkla görülen diğer nedenler ise enfeksiyon, diş kırıkları, dişlerde çatlak ve diş çürümesidir. Bazen diş eti çekilmesi sonucunda, kök yüzeyinin açıkta olmasından dolayı da hassasiyet gözlenebilir.
Diş sızlaması ile karşı karşıya kalmamak için düzenli olarak dişlerimizin bakımını yapmalıyız. Belirli aralıklar ile diş doktoruna gidip dişlerimizi kontrol ettirmeliyiz. Diş sızlamaları soğuk ve sıcak besin ve içeceklere anında tepki vermektedir ve şiddetini arttırmaktadır. Bunun nedeni ise hassaslaşan dokudan kaynaklıdır. Dişlerinizin bakımını zamanında yapmazsanız, diş çürükleri ve kırılmalar oluşarak dişlerinizde sızlama ve hassasiyet oluşur.
Tüketilen besinlerin dişlerde bakteri oluşturması sonucunda dişin temizlenmemesi ve bakterilerin oraya yerleşmesi ile iltihap ve çürükler oluşur. Bu iltihap ve çürükler dişlerde yüksek sızlamalara sebep olur. Asitli, karbonhidratlı, şekerli ürünler tükettikten hemen sonra dişlerinizi kesinlikle temizlemelisiniz.
Diş bakımı zamanında yapılmazsa ve bakterilerin dişleri çürütmesini engellenmezse dişlerde madde kaybı oluşur. Bunun sonucunda dişlerde en ufak etkenden dolayı bile ağrı, hassasiyet veya sızlamalar gözlenir. Nefes alırken dişleriniz sızlıyorsa dişlerinizde çürükler veya dişlerinizin etrafındaki kemik kaybından dolayı diş eti çekilmeleriniz olabilir.
Diş sızlaması oldukça rahatsız edici bir histir ve ağrıya da yol açmaktadır. Dişlerinizi sabah akşam fırçalarsanız ve düzenli kontrollere giderseniz dişlerinizde oluşabilecek problemler ortadan kalkar ve böylece ağrı ve sızlama şikayetleriniz olmaz. Diş doktorunuzdan diş fırçalama tekniklerini öğrenerek size en uygun olan diş fırçalama setini öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş sızlama şikayetiniz varsa eğer öncelikle diş doktoruna bir gözükmeniz gerekmektedir. Diş doktoru dişin sızlama nedenini bularak tedavi planı oluşturacaktır.
Diş sızlaması farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Dişin içyapısında bulunan sinir uçlarının, dış etkenlerle uyarılması sonucu dişlerde sızlama veya hassasiyet gözlenir.
Nefes alırken dişleriniz sızlıyorsa dişlerinizde çürükler veya dişlerinizin etrafındaki kemik kaybından dolayı diş eti çekilmeleriniz olabilir.