Genel

Diş Hassasiyeti

Dişlerin soğuk ya da sıcak, tatlı ya da ekşi gibi besinlerden veya diş fırçalama gibi temas ve mekanik etki ile ağrı oluşmasına diş hassasiyeti denir. Diş problemleri yaşayan hastaların birçoğunda görülebilen bir şikayettir. Dolgulu dişlerin kenar uyumunun bozulması, kırık dişler, çürükler, aşınmalar, sert veya çok bastırarak diş fırçalama ve sert kıllı diş fırçası kullanımı diş sızlamasına neden olabilir.

Dişlerinizi fırçalarken diş hassasiyeti yaşıyorsanız dişinizle ilgili bir problem olabilir demektir. Dişlerinizde bir sızlama hissettiğiniz zaman diş doktorunuza kontrole gitmeniz gerekir. Diş doktorunuz gerekli olan kontrolü sağladıktan sonra, diş sızlamasının nedenini size söyler. Yukarıda bahsedilen sebeplerden biri dişinizin sızlamasına sebep olabilir. Diş sızlamasının nedeni öğrenildikten sonra diş tedavisine başlanır. Bazı etken tedaviler ile ortadan kaldırılırken, bazı etkenler için ise doktorunuz size çeşitli önerilerde bulunabilir. Diş sızlaması oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Diş doktorunuzun önerilerine birebir uygulamalısınız.

İlginizi çekebilir: Diş Apsesi Boşaltılması

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer ?

Diş hassasiyeti, diş çürümesi veya kırılması sonucu oluşabileceği gibi, diş eti çekilmesi sonucu diş kök yüzeyinizin açığa çıkması ile de gözlenebilen bir ağrı türüdür. Kırık, çürük veya kenar uyumu bozulmuş dolgulardan kaynaklı sızlamalar klinik olarak tedavi edilebilir. Diş eti çekilmesi sonucunda kök yüzeyinizin açıkta kalması ile oluşan diş hassasiyeti ise farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Hassasiyet giderici macunların doktorunuzun önerisine uygun olarak kullanımı, çeşitli hassasiyet giderici ajanların doktorunuz tarafından kök yüzeyine uygulanması, diş eti çekilmesi olan bölgelerde diş etinizi tekrar eski seviyesine konumlandıran cerrahi işlemler ve çok nadir olarak da kanal tedavisi uygulamaları kök yüzeyinin açıkta kaldığı durumlarda uygulanan tedavi yöntemleridir.

Diş sızlaması size rahatsızlık verir. Bu sızlamalar gittikçe daha fazla ağrıya neden olur. Tedavi edilemeyecek bir aşamaya aşamaya gelmeden diş doktorunuza danışmanız ve tedavi sürecinizi başlatmanız daha sağlıklı olacaktır.

Diş Hassasiyeti Neden Olur ?

Diş hassasiyeti dişte oluşan çürük, kırık, aşınma ve diş eti çekilmesi sebebiyle oluşur. Çok fazla asitli yiyecek ve içecek tüketmek, sert fırça kullanmak, dişinizi sert ve yatay hareketlerle fırçalamak hastaya bağlı hassasiyet oluşturan sebeplerdir. Bunun dışında travma sonucu dişlerin kırılması da hassasiyet veya ağrıya sebep olabilir.

Derin çürüklerin tedavisi için önceden yapılmış olan amalgam dolgular da bazen hassasiyet yapabilir. Bu durumda dolgunun altında yeni bir çürük olabileceği de düşünülür. Amalgam dolgu prosedüre uygun olarak sökülür ve yeniden oluşan çürük temizlenir. Daha sonra kalan sağlam diş dokusunun miktarına göre, sökülen dolgu yerine kompozit dolgu, porselen inlay/onlay veya kaplama yapılabilir.

Diş Eti Hassasiyeti

Diş eti çekilmesi sonrası kökün açığa çıkması ile oluşan diş hassasiyeti, bazen hastalar tarafından diş eti hassasiyeti olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda kök yüzeyine çeşitli hassasiyet giderici ajanlar uygulanabildiği gibi, cerrahi olarak kök yüzeyi kapatma işlemleri de yapılabilir. Dişin pozisyonu ve diş etrafındaki yumuşak dokunun durumu bu cerrahilerin başarısını etkileyen faktörlerdendir. Diş hastalıkları uzmanının (periodontolog) muayene sonrasında, cerrahi olarak kök yüzeyindeki kapanma miktarını ön görerek hastaya bilgi vermesi önemlidir.

Bazı cerrahi yöntemlerde, hastanın damağından yumuşak doku alınarak kök yüzeyine transferi ile kök yüzeyi kapatma işlemi yapılır. Bu uygulamalarda, ikinci bir cerrahi alan oluşur ve hastanın damağında da 7-10 gün süreyle ağrı olabilir.

Diş hassasiyeti ile ilgili çok fazla sebep ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Sizde bulunan hassasiyet etkeni ve size uygun tedavi yöntemini öğrenmek için diş doktorunuzdan randevu alarak muayene olmalısınız. Bazen çok kısa ve kolay bir işlemle, sadece dişlerinize bir jel sürerek geçebilecek şikayetler, bekleyip zaman kaybettikçe daha büyük problemlere evrilebilmektedir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Tedavi edilemeyecek bir aşamaya aşamaya gelmeden diş doktorunuza danışmanız ve tedavi sürecinizi başlatmanız daha sağlıklı olacaktır.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş hassasiyeti dişte oluşan çürük, kırık, aşınma ve diş eti çekilmesi sebebiyle oluşur.