Ağız ve diş sağlığının korunması, ruh ve beden sağlığının da tam olması açısından büyük önem taşımaktadır. Ağız içerisinde meydana gelebilecek sorunlar beslenme başta olmak üzere birçok hayati fonksiyonumuzu etkileyebilmektedir. Diğer taraftan bedenen bir problem doğmasa dahi estetik olarak olumsuz etkiler yaratabilecektir. Bu nedenle estetik kaygılar ile ruhsal bir yıpranma kendisini gösterebilecektir. Söz konusu rahatsızlıkların önüne geçilebilmesi, düzenli gerçekleştirilen diş ve ağız bakımı ile mümkün olabilecektir. Doğru Diş Fırçalama Teknikleri ile diş temizliği etkili şekilde sağlanabilecektir.
İlginizi çekebilir: Diş Eti Kanaması
Dişler üzerinde oluşabilecek bakteri plakları zaman içerisinde ciddi diş ve diş eti rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Özellikle yiyecek ve içecek artıkları dişlerde deformasyona sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle doğru ve yeterli diş fırçalama oldukça gerekli ve faydalı bir işlemdir. Plak ve artıkların dişlere yerleşmeden uzaklaştırılması oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü yerleşmiş plak, diş taşı oluşumuna ve giderilmesi zor kalıntılara sebep olmaktadır. Doğru diş fırçalama ile ağız ve diş sağlığı olası problemlere karşı korunabilecektir. Yanlış fırçalama teknikleri ise daha büyük sorunlara götürebilecektir. Özellikle set fırçalama, yanlış fırça seçimi, çok sık fırçalama gibi hatalar kaçınılması gereken yanlışlardır.
Yazı İçeriği
Diş Fırçalama Teknikleri Nelerdir ?
Diş fırçalamak oldukça önemli ve günlük olarak atlanmadan yerine getirilmesi gereken bir eylem olarak görülmelidir. Bu alışkanlığın küçük yaşlarda kazanılması ilerleyen yaşlar için büyük kolaylık sağlayacaktır. Dişlerin fırçalanması kadar doğru şekilde fırçalanması da oldukça önemlidir. Bu bakımdan bazı Diş Fırçalama Teknikleri literatürde yerini almıştır. Bass tekniği, modifiye stillman tekniği, charters tekniği ve roll tekniği başlıca diş fırçalama yöntemleridir. Saydığımız tekniklerin kendine has bazı avantajlarından söz etmek mümkün olabilecektir. Ya da bazı bireylere diş yapılarına göre özellikle uygulaması gereken teknikler önerilebilmektedir. Bu durumu uzman bir diş hekime ile görüşerek öğrenmek faydalı olabilecektir.
Yukarıda mahsedilen diş fırçalama yöntemlerinden, spesifik ihtiyacınıza göre doktorunuz tarafından önerilen olacaktır. Ancak rutin pratikte doktorlar, yetişkin hastalarına modifiye stillman tekniğini önermektedir. Bu tekniğe göre, diş etinden başlanarak dişin kesici veya çiğneyici ucuna doğru fırçanın süpürme hareketi yapılarak dişler temizlenir. Çocuklarda ise uygulama kolaylığı açısından Rol tekniği tercih edilir. Bu tekniğe göre de dişler dairesel hareketlerle fırçalanarak temizlenir.
Diş Fırçalama Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağız ve diş sağlığı için oldukça önemli yere sahip olan diş fırçalama doğru şekilde gerçekleştirilmelidir. Dişler fırçalanırken tekniğe uygun ve dikkatli bir temizlik gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır. Diş fırçalama sırasında bol diş macunu kullanmak iyi bir temizlik yapıldığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle macunu gereğinden fazla kullanmaktan kaçınılmalıdır. Önerilen doğru miktar ise bir nohut tanesi büyüklüğündeki macun miktarıdır. Diş fırçası çapraz bir açı ile tutulursa daha etkin bir temizlik sağlanacaktır. Diş fırçalama sırasında gereğinden fazla güç uygulamak, gereksiz bastırmak dişlerde aşınmaya sebep olabilecektir. Bu nedenle dişler fırçalanırken nazik hareketler uygulanmalıdır. Dairesel ve oval hareketler daha uygun fırçalama teknikleri olarak gösterilmektedir. Dişlerin üst bölgeleri fırçalanırken ileri geri hareketler kullanılabilmektedir.
Diş Fırçalama Teknikleri ile diş temizlendikten sonra, dil temizliğinin de aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Ağız kokusu oluşumunun engellenebilmesi açısından mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Günde iki kez yaklaşık 2-5 dakikalık temizlik seansları ağız ve diş sağlığı için oldukça yararlıdır. Fırçalama sonrası ağzın bol su ile çalkalanması diş macununun etkisini azaltabilmektedir. Bu nedenle macunun tükürülmesi yeterli olabilmektedir.