Diş etlerinde görülen morarma insanlar arasında Diş Eti Morarması olarak bilinmektedir. Diş etinde gözlemlenen renk değişiminin altında yatan bir takım etkenler bulunabilmektedir. Aynı zamanda bu morarma bir dizi rahatsızlığın da habercisi olabilmektedir. Dokulara ve diş etlerine renk vermekte olan pigmentler zaman zaman yoğunlaşabilmektedir. Bundan dolayı pigmentlerde yaşanan yoğunluk artışı sonucu diş etlerinde morluklar oluşabilmektedir. Ten renginizin koyuluğu pigmentasyon miktarı ile ilişkilidir ve diş eti renginizle de ilişkilidir. Esmer kişilerde diş eti morarması yani tıbbi adıyla melanin pigmentasyonu daha fazla görünür. Sigara kullanımına bağlı olarak da artar. Bazı sistemik hastalıkların (addison hastalığı, peutz-jeghers sendromu gibi) ağız bulgusu olarak da diş eti morarmaları görülebilmektedir. Lokal olarak da özellikle diş kaplama ve köprü uygulamaları sonrasında, kaplamaların diş etine baskı yaptığı durumda diş etlerinde morluk görülebilmektedir. Ancak restorasyonların kenarında baskı sebebiyle olan renk değişimi diğer melanin hiperpigmentasyonundan etken ve tedavi seçenekleri açısından farklıdır.
İlginizi çekebilir: Protetik Diş Tedavisi Nedir
Yazı İçeriği
Herhangi bir nedene bağlı olarak diş etlerinde mor görünüm oluşmuş ise öncelikle nedenlerinin araştırılması önemlidir. Morluğa sebep olan etkenler tespit edilebilir ise tedavi süreci kolay ve hızlı şekilde başlatılabilecektir. Peki diş etlerinde yaşanan morluk sorunu nasıl tedavi edilecektir? Diş Eti Morarması nedenlerinin birden fazla olabileceğini belirtmiştik. Az evvel sayılan nedenler arasında yer alan ten rengi ve ırksal özelliklerden kaynaklı bir morarmadan bahsetmiyorsak tedavi uygulanabilecektir. Özellikle morluk oluşumunun önüne geçilmesi bakımından bir takım çalışmalar yapılabilecektir. Her zaman bir sorun doğmadan engel olma çalışmaları daha başarılı sonuçlara götürebilmektedir.
Öncelikle tüm diş ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilebilmesi kişilerin kendi çabalarıyla mümkün olmaktadır. Öyle ki düzenli şekilde gerçekleştirilen ağız ve diş bakımı alışkanlıkları rahatsızlıkları önleme noktasında oldukça önemlidir. İlk olarak ağız hijyenine dikkat etmek, düzenli diş fırçalamak sağlık açısından değerlidir. Diş etlerinde morluk oluşumu açısından da diş ve diş eti bakımı ilk sırada gelmektedir. Ek olarak da sigara içmemek pigmentasyon oluşum ve artışını önlemek açısından çok önemlidir.
Diş eti morarmasını önlemenin yanında, tedavi etmek için cerrahi işlemler uygulanabilir. Bistüri ile yapılabilen konvansiyonel yöntemlere ek olarak lazer kullanarak da diş etinin koyu renkli olan bölgeleri tedavi edilebilir.
Bebeklik çağında görülebilen diş eti morlukları yetişkin kişilerde karşılaşılan durumlardan biraz farklı olabilmektedir. Aslında bu noktada çok endişe edilecek bir durum olmayabilmektedir. Tabii ki tüm hassasiyetinizle bebeğinizin diş etlerini gözlemlemeniz ve gerekmesi halinde hekime başvurmanız önem taşımaktadır. Ancak genellikle bebeklerde yeni bir diş çıkacağı zaman morarma gözlemlenmektedir. Elbette bu morluklar her yeni dişte görülmeyebilmektedir. Bebeklerin diş etlerinde görülen bu morluklar çoğu zaman diş çıktığında kendiliğinden geçmektedir. Bebeklerde Diş Eti Morarması sırasında ilgili bölgeye parmakla masaj uygulaması yapmak diş etlerini yatıştırmaya yardımcı olabilecektir.