Diş eti iltihabı ağız ve diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesi ve bazı hastalıklar sebebiyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Genel olarak bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşan diş eti iltihabı gingivitis olarak da bilinmektedir. Gingivitisin tedavi edilmediği durumlarda ise kemik kaybıyla birlikte periodontitis görülür.
Genel olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı, ağız ve diş sağlığına zarar verdiği bir hastalık türüdür. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse diş etrafında kemik kaybı, dişte sallanma ve diş kayıplarına yol açar. Daha sıklıkla yetişkin bireylerde görünen bu hastalık gerekli olan ağız bakımının yapılmaması ve dişlerin günde en az iki kez fırçalanmamasından kaynaklanmaktadır. Diş eti iltihabı tedavisi için diş doktorunuza başvurmanız gerekir.
Yazı İçeriği
Diş eti iltihabı diş doktorunun tedavi uygulaması ile geçmektedir. Diş etinde oluşan iltihabı hiçbir şekilde kesici, delici ya da iğne ile boşaltmamanız gerekir. Ek olarak, dişlerinizi sert fırçalayarak, diş etlerinizi kanatarak veya bilinçsizce gargara kullanarak da diş eti iltihabınız geçmez. En sağlıklı yöntem kesinlikle diş doktorunuza muayene olmanız olacaktır. Diş doktorunuz iltihabın derecesine göre bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.
Diş eti iltihabî oldukça önemli bir hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmezse diş kaybına kadar yol açabilir. Diş eti iltihabı, dişlerinize gerekli bakım ve tedavinin yapılması ile geçer. Diş eti iltihabınızın miktarı ve dişlerinizin durumuna göre, diş taşı temizliği, küretaj veya flep cerrahileri uygulanarak diş etleriniz tedavi edilir. Gerekli görüldüğü durumlarda ise tedaviye ek olarak antibiyotik de doktorunuz tarafından önerilir.
Diş eti iltihabı diş doktoru tarafından tedavi edilmesi gereken bir diş eti hastalığıdır. Diş doktoru hangi seviyede olduğunu tespit eder ve daha sonra bu iltihabı nasıl tedavi etmesi gerektiği yönünde bir uygulama başlatır. Diş eti iltihabınızın miktarı ve dişlerinizin durumuna göre, diş taşı temizliği, küretaj veya flep cerrahileri uygulanarak diş etleriniz tedavi edilir. Gerekli görüldüğü durumlarda ise tedaviye ek olarak antibiyotik de doktorunuz tarafından önerilir.
Bazı durumlarda diş eti kanamasına ek olarak diş etlerinde ağrılı şişlikler de görülebilir. İltihaplı diş eti şişmesi evde tedavisi mümkün olmayan bir şişkinliktir. Sadece diş doktora antibiyotik vermişse bunu kullanması yeterli olacaktır. Evde yapılan hiçbir işlem iltihaplanmayı etkilemez. Düzenli olarak ağız bakımınınızı aksatmamanız gerekir. Dişlerinizi günde en az iki kere fırçalamalısınız ve diş ipi kullanmalısınız. Diş ipi diş eti sağlığı için oldukça önemli bir araçtır. Fırçanın giremediği en ufak yerelere girerek orada bulunan bakterileri temizler. Böylelikle plak oluşumunu engeller ve oluşacak herhangi diş hastalığını önler.
Çocuklarda diş eti iltihabı görülen bir hastalıktır. Genellikle çocukların ağzında bulunan işler süt dişi olarak bilinmektedir. Genellikle çocuklarda periodontitis yani kemik kaybı görülmemektedir. Ancak bazı sistemik hastalıkların varlığında, çocuklarda da periodontitis ile birlikte hızlı kemik kaybı sonucu diş kaybı da gözlenebilir. Çocuklarda bazı akut enfeksiyöz diş eti iltihabı da gözlenebilir. Bu enfeksiyonlar şiddetli ağrı ve ateşe sebep verebilir. Diş etlerinde iltihaplanma gördüğünüz zaman kesinlikle çocuğunuzu diş doktoruna götürmelisiniz.
Ayrıca süt veya daimi dişlerin çürükleri de ilerleyerek, tedavi edilmediği durumlarda diş etrafında iltihaplanmalara ve apse formasyonu ile birlikte ağrı ve şişliğe neden olabilir.
Diş eti iltihabı diş doktorunun tedavi uygulaması ile geçmektedir. Diş etinde oluşan iltihabı hiçbir şekilde kesici, delici ya da iğne ile boşaltmamanız gerekir.
Diş eti iltihabı diş doktoru tarafından tedavi edilmesi gereken bir diş eti hastalığıdır. Diş doktoru hangi seviyede olduğunu tespit eder ve daha sonra bu iltihabı nasıl tedavi etmesi gerektiği yönünde bir uygulama başlatır