Genel

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi teşhis edildiğinde, hızlı bir şekilde periodontologlar tarafından tedavi edilmelidir. Diş eti çekilmesi, dişlerin etrafında bulunan kemiğin de erimesiyle birlikte gözlenir. Diş eti çekilmesinin farklı sebepleri vardır. Diş etlerinizdeki iltihabın (gingivitis) tedavi edilmemesi sonucunda, diş eti hastalığınız ilerler ve kemik kaybı gözlenir yani periodontitis oluşur. Bu durumda diş eti iltihabı ile birlikte kemik kaybı olur ve diş eti çekilmesi de gözlenir. Diş eti iltihabının olmadığı durumlarda ise sert veya yatay fırçalama sonucunda da diş eti çekilmesi görülebilir.

Diş eti çekilmesi çok sıklıkla gözlenir ve tedavisi mümkündür.  Diş eti iltihabı sonucunda oluşan diş eti çekilmeleri için en genel sebep yetersiz fırçalamadır. Hastaların kesinlikle günde en az iki kez dişlerini doğru bir fırçalamaları ve diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmaları gerekir. Ek olarak da düzenli olarak diş doktoruna kontrole gitmeleri gerekir.

Diş eti çekilmesi nedir soruları en çok araştırılan sorulardandır. Diş eti çekilmesine çok sık rastlanır. Diş etinin çekilmesi öncelikle dişlerde hassasiyete daha sonra ise kemik kaybı arttıkça dişlerin sallanmasına (mobilite) neden olur. Hatta dişin kaybedilmesine kadar ilerleyebilir. Bunun için diş etlerinizde herhangi bir çekilme olduğunu düşünüyorsanız diş doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi diş eti hastalıkları uzmanı (periodontolog) tarafından yapılmaktadır. Diş eti iltihabı kaynaklı olduğunda tedavinin amacı, iltihabı tedavi ederek diş çevresinde bulunan kemiğin erimesini önlemektir. Yanlış diş fırçalamaya bağlı diş eti çekilmelerinde ise tedavi ile diş etinin tekrar eski konumuna ulaşması hedeflenir. Diş eti çekilmesinin başlangıcı gözle görülebilir ve bu durum diş doktoruna bildirilirse kısa süre içerisinde müdahale edilebilir.

Diş eti çekilmeleri farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Size uygun tedavi yöntemini, diş eti hastalıkları uzmanı (periodontolog) muayene sonrasında size ayrıntılı bir şekilde anlatacaktır. Öncelikli amaç, eğer varsa, diş eti iltihabınızı tedavi etmektir. Sonrasında sağlıklı diş etlerine çeşitli cerrahi yöntemler uygulanarak, diş etleriniz eski pozisyonuna konumlandırılabilir. Bu cerrahi yöntemlerden bazılarında, sadece çekilen diş eti önceki pozisyonuna konumlandırılırken, diş etinizin ince olduğu durumlarda ise diş etiniz kalınlaştırılır.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur ?

Diş eti çekilmesi sıklıkla gözlenen bir problemdir. Diş eti hastalığı ağız içindeki plağın yeterli miktarda temizlenememesi sonucunda oluşur. Bu plak etkisiyle de diş eti hastalığı başlar. Zamanında tedavi edilmeyen diş eti iltihabı (gingivitis) ilerleyerek diş etrafında kemik kaybı olmasına sebep olur yani periodontitise ilerler. Periodontitis ile de kemik kaybı sonucu diş etlerinde çekilme gözlenebilir. Diş hassasiyeti de diş eti çekilmesi sonrasında köklerin açıkta kalmasıyla oluşan, hastaların en sık şikayetlerindendir.

Çekilmenin bir diğer sebebi de dişlerin yatay veya fazla bastırarak fırçalanmasıdır. Dişleriniz daha beyaz olsun veya daha temiz olsun diye bastırarak fırçalamak çok yanlıştır. Doktorunuzun önerdiği şekilde dişlerinizi düzenli şekilde fırçalamak ağız ve diş temizliğiniz için yeterli olacaktır.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir ?

Diş eti çekilmesinin oluşmaması için dişlerin bakımını düzenli ve doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Dişlerinizi doktorunuzun önerdiği şekilde, günde en az 2 kez fırçalamalısınız. Ağız hijyeninizi tam olarak sağlayamadığınız durumlarda, ağız içinde biriken plak ve diş taşı diş eti iltihabına ve diş eti çekilmesine sebep olur.

Diş eti çekilmesinin oluşmasını önkeyebilirsiniz. Ancak oluştuktan sonra evde tedavi edemezsiniz. Evde hastalar tarafından uygulanacak bir diş eti çekilmesi tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Diş eti çekilmesi oluştuktan veya siz farkettikten sonra en kısa sürede bir diş eti hastalıkları uzmanına (periodontolog) muayene olmalısınız. Doktorunuz size uygun tedavi hakkında size bilgi verecektir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir ?

Diş eti çekilmesi  ile karşı karşıya kalan bir hasta en kısa sürede diş doktoruna başvurmalıdır. Diş eti çekilmesi tedavilerinde öncelikle yapılması gereken diş etindeki iltihabi durumu ortadan kaldırmaktır. Sonra ise sağlıklı diş etlerine çeşitli cerrahi işlemler uygulanarak, diş eti çekilmesi tedavi edilir. Bazı cerrahi yöntemlerde diş eti önceki pozisyonuna konumlandırılır. Diş etinin ince olduğu durumlarda ise çekilme olan bölgedeki diş eti kalınlaştırılır.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir ?

Diş eti çekilmesi için evde uygulayabileceğiniz bir tedavi yöntemi yoktur.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi  ile karşı karşıya kalan bir hasta en kısa sürede diş doktoruna başvurmalıdır.