Diş apsesi dişin iç kısmında bulunan iltihabın, dişin kök ucuna ilerleyerek toplandığı bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon hastalarda çok şiddetli ya da az şiddetli olarak ağrı yapabilir. Dişte bulunan çürük uzun süre tedavi edilmediği için dişte apse oluşturur. Dişte oluşan kırılma ya da çatlama da diş apsesi oluşmasına sebep olabilir.
Uzun süreli derin çürük varlığında, bakteri dişin içinden diş köküne doğru yayılacaktır. Hem iltihaba hem de yüzde şişmeye sebep olacaktır. İltihabı oluşturan bakteri, şişkinliğin bulunduğu kökün ucunda dar bir alanda şiddetli bir baskı sağlayacaktır. Diş apse belirtileri şu şekildedir; dişte sürekli olarak bir zonklama ve şiddetli ağrı, sıcaklığa karşı yüksek hassasiyet, normal çiğneme ve ısırma hareketlerinde şiddetli ağrı, yüzde şişme ve ateş, çene altında olan lenflerde hassasiyet oluşması gibidir.
Diş apsesi oldukça önemli bir hastalıktır ve dikkat edilmesi gereklidir. Diş sızlaması için sebep olabilir. Dişte apse oluştuğu zaman diş doktorunuza başvurarak diş apse tedavisi yaptırmanız gerekmektedir. Yüzünüzün şişmesini ya da ağrının daha da fazla şiddetlenmesini beklemek doğru bir davranış değildir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanarak tedavi sürecini başlatmalısınız onun dışında siz kendinize göre bir tedavi uygulaması yapmamalısınız.
İlginizi çekebilir: Zirkonyum Kaplama
Yazı İçeriği
Dişteki apse genellikle çürüyen dişlerde oluşan bakteri birikimi hastalığıdır. Çatlak ve kırık olan dişlerde de gözüken bu hastalık diş için oldukça önemlidir. Dişteki apse yüzde şişme ve dişte şiddetli bir ağrı yapar. Ağzınızı açarken, yutkunurken, bir şey çiğnerken ya da sıcak bir şey içerken dayanılmayacak kadar fazla ağrı yapan apse diş doktoru tarafından tedavi edilmelidir. Apse önemli bir iltihap hastalığıdır ve vücuda yayılma ihtimali oldukça fazladır.
Diş apsesi boşaltılması tedavisi için diş doktorunuza giderek tedavi sürecinizi başlatmalısınız. Diş doktorunuz size en uygun olan antibiyotiği önererek kullanma talimatı verecektir. Diş doktorunuzun bu talimatına birebir uymak zorundasınız. Diş apsesi için antibiyotik kullanımı şarttır. Dozunu ve kullanımını doktorunuz sizin vücut ve yaş endeksinize göre belirler. Dişte apse kaç günde geçer sorusu hepimizin aklına gelen ilk sorudur. Doktorunuzun vermiş olduğu talimatları birebir uygularsanız ortalama 3 günün için de etkisini göstermeye başlayacaktır.
Bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak oluşum gösteren diş eti iltihabıdır. Diş eti iltihabı öncelikle gingivitis olarak diş etlerinde kanama ile başlar. Tedavi edilmediği durumlarda ise periodontitise ilerleyerek dişler etrafında kemik kaybı da gözlenir. Kemik kaybı ile diş etlerinizde oluşan periodontal ceplerin enfekte olması ile de diş eti apsesi gözlenir. Diş eti apsesi ile diş etinizde zonklama ve şiddetli ağrı oluşur. Diş etinizde bir şişme meydana gelir. Diş eti apsesi oluştuğunda, acil olarak diş doktorunuza gitmeniz gerekir.
Diş apsesi tedavisi için diş doktoru gözetimi altında antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bilinçsizce antibiyotik kullanımı ciddi hastalıklara yol açabilir. Çeşitli yerlerde doğal antibiyotik olarak sarımsak kullanımı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Ancak bu yöntem sizi hiçbir zaman tamamen tedavi etmez. Size uygun olan tedavi için kesinlikle diş doktorunuza gitmelisiniz.
Diş apsesindeki iltihap doktor kontrolü ile tedavi edilmelidir. Evde hiçbir şekilde iğne ya da herhangi delici kesici bir alet ile boşaltılmak için uğraşılmamalıdır. Diş apsesi boşaltılması işlemini diş doktoru gerekli görürse kendisi yapmalıdır. Diş apsesindeki iltihap kendi kendine kimsenin müdahalesi olmadan da boşalabilir ve ağızda çok kötü bir kokuya sebep olabilir. Ancak bilinçsizce antibiyotik kullanarak apsenin kendi kendine boşalmasını beklemek size daha büyük zararlar verebilir. Bu yüzden apse şikayetiniz olduğunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.
Diş apsesi boşaltılması tedavisi için diş doktorunuza giderek tedavi sürecinizi başlatmalısınız. Diş doktorunuz size en uygun olan antibiyotiği önererek kullanma talimatı verecektir.
Diş apsesindeki iltihap doktor kontrolü ile tedavi edilmelidir. Evde hiçbir şekilde iğne ya da herhangi delici kesici bir alet ile boşaltılmak için uğraşılmamalıdır.