Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız bakımı ve temizliği son derece önemlidir. Özellikle Dil Temizliği ağız sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Çünkü dil ve dolayısıyla ağzımız bakterilere ev sahipliği yapmak için oldukça müsait bir alandır. Dildeki temizliğin aksatılması bu bölgenin bakteriler tarafından ele geçirilmesine olanak tanımaktadır. Ancak dilin temizlenmesi gerektiği ve ağız sağlığı açısından önemi pek bilinmemektedir. Buna karşın düzenli olarak aksatılmadan yapılması gerektiği çok açıktır. Temizliğin aksatılması nedeniyle en belirgin etki ağız kokusu olarak görülebilmektedir. Devamında dişlerde çürüme gibi daha ciddi problemlere kadar süreç ilerleyebilmektedir. Kişilerin hayat standartlarını yükseltebilmeleri ve estetik olarak güzel görünüm sağlayabilmeleri eksiksiz temizlik ile mümkün olabilecektir. Bu nedenle ağız, dil ve diş temizliği aksatılmadan gerçekleştirilmelidir.
İlginizi çekebilir: Gömülü Diş Çekimi
Yazı İçeriği
Dil Temizliği ağız ve diş sağlığı açısından bakıldığında diş temizliği kadar önemli bir yere sahiptir. Çoğu birey dişlerinin temizliğini tamamladığı zaman ağız bakımının da tamamlandığını düşünmektedir. Oysaki dişlerin temizlenmesinin yanı sıra dilin de temizlenmesi son derece önemlidir. Çünkü dil de ağzımızın bir parçası olup ağız sağlığına doğrudan etki edebilmektedir. Özellikle dil atlanarak eksik tamamlanmış bir hijyen seansı ilerleyen süreçte etkilerini gösterebilmektedir. Bunun yanında dilimizde oluşabilecek rahatsızlıkların da önlenmesi bakımından temizlik yapılması tavsiye edilmektedir. Peki dil temizliği nasıl yapılır? Dilimizi temizlerken nelere dikkat etmeliyiz?
Dil temizliğinin uygulanması sırasında takip edilebilecek bazı birkaç adımdan bahsetmek mümkün olmaktadır. Öncelikle dil bölgelerinin görülebileceği miktarda dilin dışarı çıkarılması uygun olmaktadır. Ardından dilin kişi tarafından dikkatle gözlenmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle ilk bakışta görülebilecek ve göze çarpan anormallikler, üzerinde durulması gereken sorunların habercisi olabilecektir. Dile bakıldığında göze çarpan bir beyaz görüntü varsa bu alan dikkatle temizlenmesi gereken alan olabilecektir.
Çünkü bu beyazlık bakteri alanlarını işaret ediyor olabilecektir. Mutlaka dil temizleme araçları ile bu bölgeler yavaşça temizlenmelidir. Bu temizlik fazla bastırmadan ve arkadan öne doğru gerçekleştirilmelidir. Temizlik süresi kişinin belirlediği bir süre olabilecektir. Ancak bakterilerin bittiği anlaşılmadan temizliğin sonlandırılması tavsiye edilmez. Son olarak bir gargara ile çalkalama yapılabilecektir. Son aşama ağızda ferahlık sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu temizlik için çeşitli ağız bakım suları ya da temizlik sıvıları temin etmek mümkün olabilmektedir. Söz konusu temizlik periyodik olarak tekrarlanmalı ve yeni bakteri oluşumuna müsaade edilmemelidir.
Dildeki temizliğin sağlanabilmesi açısından izlenmesi gereken süreçlerden bahsettik. Bunun yanında temizliğin belirli periyotlarla tekrar edilerek yapılması gerektiğini de aktarmıştık. İşte bu noktada gün içerisinde gerçekleştirilen diş fırçalama işlemleri esnasında dil ve ağız bakımının da aksatılmadan yapılması önem taşımaktadır. Bu temizlik seansları günde iki kez olacak şekilde uygun zaman dilimleri için belirlenebilecektir. Her gün aksatılmadan yapılan tam bir ağız bakımı dil sağlığını korumada büyük yardım sağlayacaktır. Benzer şekilde düzenli ağız bakımı diş ve ağız sağlığı açısından da bireylere yardımcı olacaktır.
Diğer taraftan düzenli temizliğin yanı sıra ağızda hissedilen bir kötü koku varsa temizlik günaşırı yapılabilecektir. Bu şekilde temizlik sağlamak daha iyi hissettirebilir ve kokuyu önlemeye yardımcı olabilecektir. Ancak kokunun devam etmesi halinde uzman bir hekime görünmek yerinde bir karar olacaktır. Benze şekilde kokuya eşlik eden ağrı da ciddi bir sorunun habercisi olabilmektedir. Bu sorunların hepsi gerçekleştirilecek bir klinik muayene ile tespit edilebilecektir. Böylelikle sorun büyümeden engellenmesi sağlanabilecektir. Dil Temizliği konusunda dikkatli davranan bireyler, dil ve ağız sağlığının korunması açısından önemli avantajlara sahip olmaktadır. Unutulmamalıdır ki en büyük sorunlar ihmal ve düzensiz bakımlardan kaynaklanabilmektedir.