Ağız kuruluğu da diğer diş rahatsızlıkları gibi tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir ? Bu konuda uzman görüşlerinin alınması ve kararlı uygulamalar ile sorun çözülmeye çalışılmalıdır. Öncelikle kuruluğa neden olan sorunlar tespit edilebilirse tedavi daha kolay olabilmektedir. Eğer kuruluğa sebep olan etmen ortadan kaldırıldığında kuruluk da ortadan kalkıyor ise ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmayacaktır. Gerekmesi halinde ise tükürük bezlerini çalıştıracak ilaçlar ile takviye yapılabilecektir. Öte yandan içeriğinde ksilitol bulunan şekersiz sakızlar tüketmek tükürük akış oranını artırabilmektedir.
Eğer kişi çiğneme yönünden sıkıntı yaşıyor ise ksilitol içeren tablet veya pastiller önerilebilmektedir. Son olarak en etkili yollardan biri de tükürük substratlarıdır. Düzenli kullanılması halinde ciddi etki sağlayabilmektedir. Yine kuruluk tedavisi için üretilmiş jeller, spreyler ve damlaların bulunduğu da belirtilebilmektedir.
İlginizi çekebilir: Diş Kisti
Yazı İçeriği
Uyurken Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir ?
Uyku sırasında yaşanan ağız kuruluğu, boğaz ağrısına neden olabilmektedir. Özellikle bu ağrı uyanma sonrasında kendini sıklıkla gösterebilmektedir. Kişiler uyanık iken daha fazla tükürük üretirler. Uyku sırasında da tükürük üretiminin devamının sağlanabilmesi gerekmektedir. Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir ? Konusunda aktarılan bilgilere uyum sağlanması halinde uyku dönemleri de daha rahat hale getirilebilecektir. Yatmadan önce ağız ve diş temizliğinin yapılması oldukça önemlidir. Ek olarak uyurken ağız solunumu yapmak sıklıkla uyurken ağız kuruluğuna sebep olur. Bu nedenle burunda deviasyon gibi burundan nefes almayı zorlaştıran etkenlerin varlığında, hastalar uyurken ağızdan nefes alırlar ve ağız kuruluğu görülür. Burun ile ilgili sorunların çözülmesi de uyurken ağız kuruluğunun önlenmesi için önemlidir.
Ağız Kuruluğu Nedenleri
Ağız kuruluğunun en önemli nedenleri arasında ilaç tedavileri gösterilmektedir. Özelikle çoklu ilaç kullanımlarına bağlı olarak ağız kuruluğu ile karşılaşılabilmektedir. Örneğin alerjik rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılan antihistamikler ağız kuruluğuna neden olabilmektedir. Benzer şekilde antidepresanlar ve diüretik ilaçlar ile tansiyon ilaçları da ağız kuruluğu yapabilecek grup ilaçlar olarak gösterilmektedir. Diğer taraftan AIDS, diyabet ve Parkinson hastalıklarına ilişkin semptonlar arasında ağız kuruluğu belirtilmiştir. Yine kanser tedavilerinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapiler ağız kuruluğuna neden olabilmektedir. Bu tedaviler sürecinde oluşan kuruluk geçici ya da kalıcı olarak kendini gösterebilmektedir. Bu noktada Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir ? Ne tür önlemler alınması gerekir? Gibi konularda uzman hekimlerden tavsiyeler alınması oldukça önemlidir.
Hamilelikte Ağız Kuruluğu
Hamilelik döneminde birçok belirti aynı anda görülebilmektedir. Sık karşılaşılan sorunlardan biri de ağız kuruluğudur. Hamilelikte ağız kuruluğu ilk sıralarda tartışılmasa da oldukça önemli bir sorundur. Üstelik kuruluk, mide bulantısı ve diğer etkilere eşlik edebilmektedir. Hamilelikte ağız kuruluğu ile karşılaşılması diğer sorunlara benzer şekilde hormonal değişimlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir ? Konusu ciddi şekilde gözden geçirilmelidir. Hamilelik sırasında değişen hormonların tükürük eksikliğine neden olabildiği aktarılmaktadır. Bu durum ağız sağlığını ciddi şekilde etkileyebilmektedir.
Tedavi desteği sağlanmaması halinde ise daha ciddi sorunlara yola açabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Ağız kuruluğunun sonucu olarak diş ve diş etleri bakteri ve plaklara karşı daha savunmasız olabilmektedir. Ağız sağlığına dikkat etmek için öncelikle kuruluğun giderilmesi için çaba harcanmalıdır. Ksilitol içeren şekersiz sakız kullanımı ile birlikte ağız hijyenini iyi bir şekilde sağlamak hamilelik sürecinde yapılabilecek uygulaması kolay yöntemlerdir. Gerekmesi halinde mutlaka uzman bir hekime görünmek yerinde bir karar olabilecektir.
Sabahları Ağız Kuruluğu
Kişilerde tükürük salgısının azalması sonucunda ağız içinin kuruması ağız kuruluğu olarak ifade edilmektedir. Sabahları uyku sonrasında kuruluk sorunu çoğu birey tarafından dile getirilebilmektedir. Ağız kuruluğu pek çok sorunun nedeni olabilmektedir. Ancak çoğunlukla ağız içi temizliği ve diş bakımlarının aksatılması başrol oynayabilmektedir. Yukarıda da anlatıldığı gibi uyurken ağız solunumu yapılmasının da sabahları ağız kuruluğuna sebep olacağı unutulmamalıdır. Özellikle Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir ? Sorusunun cevabı uzman hekimlerden alınacak bilgiler ile verilmelidir. Bu sayede sabahları yaşanılan ağız kurumasının da önüne geçilebilecektir. Son olarak uyurken ağız kuruluğunun önüne geçilebildiği takdirde sabahları yaşanan kuruluk şikayeti de ortadan kalkabilecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
İçeriğinde ksilitol bulunan şekersiz sakızlar tüketmek tükürük akış oranını artırabilmektedir.
Yatmadan önce ağız ve diş temizliğinin yapılması oldukça önemlidir.
Özelikle çoklu ilaç kullanımlarına bağlı olarak ağız kuruluğu ile karşılaşılabilmektedir.