Diş sıkma olarak da bilinen Bruksizm kişinin dişlerinde gıcırdatma, dişleri sıkma şeklinde kendini gösterir. Kişi bu tür bir rahatsızlıkta uyanıkken ya da uyku sırasında dişlerini sıkabilmektedir. Bir hareket bozukluğu olarak kabul edilen bu rahatsızlık genellikle uyku sırasında ortaya çıkmaktadır.
Bununla birlikte uykunun dışında da gün içerisinde birey farkında olmadan dişlerini gıcırdatabilir ya da sıkabilir. Bu tür problemleri olan kişilerde genellikle uyku apnesi de rahatsızlığa eşlik edebilir. Bruksizm hafif şiddette seyrettiğinde önemli bir etki yaratmazken tedaviye de gerek duyulmayabilmektedir.
Bununla birlikte ağır şiddette seyreden vakalarda tedavi yapılmadığı takdirde dişlerde hasar meydana gelebileceği gibi çene bozuklukları veya baş ağrıları da ortaya çıkabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı konusunda küçük yaştan itibaren nasıl bakım yapılması gerektiği hakkında bireylerin bilinçlendirilmesi gerekir. Bruksizm gibi rahatsızlıkların fark edilebilmesi içinse belirtileri hakkında fikir sahibi olunmalıdır.
Yazı İçeriği
Bruksizm Nedir ?
Kişilerin gece uyku sırasında ya da gün içerisinde fark etmeden dişlerini sıkması ya da gıcırdatması bir tür rahatsızlık olarak kabul edilir. Hareket bozukluğu olarak adlandırılan bu tür rahatsızlıklarda önlem alınması gerekmektedir. Bruksizm Nedir ? Dendiğinde ise bu durum dişlerin gıcırdatılması olarak açıklanabilir.
Bruksizm basit düzeyde olduğu takdirde tedaviye gereksinim olmayabilmektedir. Dişlerle ilgili kişilerin birçok rahatsızlıkları olabilir. Rampant adı verilen çürükler ise yetersiz beslenme ya da zayıf mine yapısına bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorundur. Her yaş grubu insanın bu tür çürüklerle karşılaşabilmesi mümkündür.
Kişilerde diş çürükleri birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilirken bunun yanı sıra bazı rahatsızlıklar da farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bruksizm adı verilen diş sıkması ya da gıcırdatma eylemi ise genetik sebeplerin yanı sıra psikolojik nedenlerden ya da fiziksel sebeplerden ortaya çıkabilmektedir.
İlginizi Çekebilir; Görünmez Diş Teli
Bruksizm Tedavi
Uyku sırasında ortaya çıkan uyku bruksizminin yanı sıra kişi gün içerisinde farkında olmadan da dişlerini sıkabilir. Bu durum baş ağrılarına ya da dişlerde hasara neden olabilmektedir. Bruksizm Tedavi edilmesi gerektiğinde diş hekiminin muayenesine gerek duyulur.
Bruksizm psikolojik nedenlerden kaynaklandığında stres , öfke ya da gerginlik gibi sebepler buna yol açabilmektedir. Bruksizme en fazla yol açan nedenler stres olarak değerlendirilmektedir. Bundan dolayı da genellikle stresin ortadan kaldırılması belirtilerin azalması ya da ortadan kalkması için yeterli olabilir.
Çocuklarda görülen bu tür diş gıcırdatmaları zaman içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Yetişkinlerde görüldüğünde ise tedavi öncesinde altta yatan nedenlerin anlaşılması doğru bir yaklaşım için zorunludur. Altta yatan neden anlaşıldığında ise tedavi buna uygun olarak şekillenir.
Bruksizm Tedavisi
Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması kişide çeşitli sorunların ortaya çıkmasında etkili olabilir. Şiddetli baş ağrıları , çene ekleminde ağrılar ya da dişlerde hasar oluşması bireyde ortaya çıkan zararlar arasında yer alır. Bruksizm Tedavisi yapılırken diş hekiminin hastayı detaylı bir muayeneden geçirmesi gerekli olur.
Bruksizm psikolojik bir nedenle ortaya çıkmışsa kişide stres yaratan ve psikolojisini olumsuz yönde etkileyen durumların neler olduğunun anlaşılabilmesi gerekir. Bu sayede hekim uygun bir tedavi metodunu tercih eder. Uyku sorunları ile birlikte diş gıcırdatması yaşayan kişiler açısından ise bu durumda uyku bozukluğu konusunda uzman bir hekimle iş birliği yapılması zorunlu olur.
Bu tür bir rahatsızlıkta ilaçla tedavi uygulaması yapılmamaktadır. Hekimin gözlemi altında bulunan hastanın belirtilerin ortaya çıkmasında etkili olan ve altta yatan nedenlerin anlaşılması zorunludur. Bu tür bir sorunda yaşam tarzı değişiklikleri de önerilebilmektedir.
Bruksizm Belirtileri
Kişilerde ortaya çıkan ve dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması olarak kendisini gösteren rahatsızlık diş hekiminin muayenesi sırasında anlaşılabilir. Bruksizm Belirtileri rutin kontroller sırasında dişlerde oluşan hasarların anlaşılması ile ortaya çıkabilir.
Bunun yanı sıra röntgen yardımı ile çene kemiğinde hasar olup olmadığına bakılabilir. Diş hekimi dişlerde ortaya çıkan hasarlar konusunda gözle muayene sırasında da bazı bulgulara rastlayabilir. Bruksizm belirtileri arasında ayrıca hastada çene ekleminde ağrı , kulak ağrısı ,baş ağrısı veya çenede ağrı da belirtilerden bazılarıdır.
Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinir. Çok fazla komplikasyona sebep olmaz fakat hastalarda ciddi diş, çene ve yüz ağrısı yapmaktadır.
Genel olarak bakarsa B5 vitamini, Kalsiyum, Magnezyum gibi eksiklikler diş gıcırdatmaya sebep olabilir.
Evet, diş sıkma eylemi baş ağrısını tetikler.