Diş taşı temizleme işlemlerine detertraj adı verilir. Dişlerin derinlemesine temizleme işlemlerini içeren bu işlemler, dişlerin etrafında yer alan, bakteri içeren diş taşlarını temizleyerek diş etinin sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlar. Diş eti hastalığı oluşması durumunda tedavi edilmesini, hastalık oluşmadan önce tespit edilmesi durumunda ise hastalığın oluşmamasını sağlar.
Bu tartar yani diş taşı, sağlıklı olan dişlerin güçsüzleşmesine ve diş eti çekilmelerine neden olmaktadır. İçerdiği bakteri etkisiyle diş eti hastalığını başlatır ve şiddetlendirir. Diş eti hastalıkları etkisiyle dişlerin etrafındaki kemiğin erimesine neden olur. Dişler sallanır ve en sonunda da kaybedilir.
Diş taşları sadece diş macunu ile dişi fırçalayarak ya da diş ipi kullanarak temizlenemez. Bir diş hekimi tarafından uygun tedavi yöntemi ve aletler yardımıyla diş taşları temizlenerek hastaların tedavisi yapılır.
Yazı İçeriği
Detertraj Nedir
Detertraj nedir sorusu, diş taşı temizliği olarak yanıtlanabilir. Detertraj, diş eti hastalığı ve aşırı plak oluşumuna rastlanan hastalarda daha sık olmak üzere, rutin olarak bütün hastalara yapılması önerilen bir işlemdir. Diş hekiminiz dişleriniz için bu işlemi önerdiyse ileri düzeyde diş taşı oluşumuna sahipsiniz demektir.
Detertraj Nasıl Yapılır
Detertraj nasıl yapılır sorusunun yanıtı, hastanın diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu işlem, diş eti hastalığı olan hastalar için diş hekimleri tarafından uygulanan yaygın bir diş tedavi prosedürüdür. Bu işlem, diş taşı birikimini ortadan kaldırmak için diş eti kadar diş yüzeyini temizlemeyi içerir.
Detertraj işleminde ultrasonik temizleyici başlıklar kullanılabilir. Bu başlıklar ile diş taşına verilen mikro titreşimler sayesinde diş taşları parçalanır. Ultrasonik temizleme işleminden sonra mekanik fırça veya lastikler ile polisaj işlemi yapılır. Bu işlem sayesinde dişlerde zamanla oluşmuş lekeler temizlenir.
İlginizi Çekebilir; İnvisalign
Detertraj Diş Taşı Temizliği
Herkesin dişlerinde belirli miktarda plak birikimi olmaktadır. Ağzınızdaki tükürük, bakteri ve proteinler dişlerinizi kaplayan ince bir tabaka oluşturur. Yemek yediğinizde, yiyeceklerdeki minik parçalar, asitler ve şekerler bu ince tabakaya yapışarak dişlerde plak olarak bilinen bir tortu oluşmasına neden olur. Bu plakta yaşayan bakteriler ise diş eti iltihabına ve diş çürümesine neden olabilir.
Eğer diş etleriniz sağlıklıysa, dokular dişlerinizin etrafını sıkıca sararak plak oluşumunu engeller. Diş etleriniz sağlıklı değilse dişlerinizi saran dokular gevşemiştir. Dokuların gevşek olması, plak oluşumunu ve diş etlerinizde zararlı bakterilerin oluşumunu kolaylaştırır.
Gevşemiş dokuların aralıkları zamanla plakla dolar ve ağız kokusu problemi de yaşarsınız. Eğer diş etlerinizin ceplerinin derinliği 4 mm’den fazla ise diş hekiminiz size detertraj diş taşı temizliği işlemini önerecektir. Bu işlem, ağız sağlığınız için yaptırmanız gereken en basit ve en önemli tedbirlerden biridir. Dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak detertraj yapılması diş eti hastalıklarını ve diş çürümesini önemli ölçüde engellemektedir.
Ankara Detertaj Fiyatları
Her 10 kişiden 8’inde diş eti hastalığı ve diş taşı oluşumu görülmektedir. Diş taşı temizliği, diş eti hastalığı olan hastalar için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra diş hekiminiz, diş etlerinizi incelemek ve diş eti ceplerinizin derinliğini ölçmek için sizi kontrole çağıracaktır.
Diş taşı temizliği yaptırmak, ağzınızda biriken plaklarla savaşmanızı ve daha temiz bir ağız yapısına sahip olmanızı sağlayabilir. Diş hekiminiz dişlerinizde derinlemesine bir temizlik yapılması gerektiğini söylemişse bu işlemi yaptırmaktan çekinmeyin ve randevunuzu geciktirmeyin.
Çünkü randevunuzu geciktirmeniz, ağzınızdaki plak oluşumu artırarak ağız sağlığınızın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Ankara detertaj fiyatları hastanın durumuna göre değişmektedir. Bazı hastalarda detertraj uygulaması birkaç seans sürebilmektedir.
Diş taşı temizliği veya tartar temizliği olarak bilinmektedir.
Doğru ve kaliteli ortamlarda yapıldığında hiç bir zararı olmamaktadır.
ilk 24 saat sıcak ve soğuk olan yeme ve içme faaliyetlerinden uzak durulmalıdır.