20’lik dişler yetişkinlerde en son çıkan dişlerdir. Çenedeki dişlerin en arkasında yer alan azı dişleri yirmilik diş olarak adlandırılmaktadır. Yirmilik dişlerin çıkması için genellikle çenede yeterli alanın bulunmamasından kaynaklı olarak bu dişler gömülü kalmaktadır. Gömülü kalma durumuna göre de 20’lik dişlerin arka kısmında veya gömülü dişin kron kısmının etrafında ağrı, enfeksiyon, şişlik veya kist oluşumuna sebep olabilirler. Bu yazıda 20’lik Diş Çekimi hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Gömülü veya yarı gömülü 20’lik dişler yer darlığı olan durumlarda çenedeki diğer dişleri sıkıştırabilir. 20’lik dişin pozisyonu yatay veya yatık olduğunda ise temizlenmesi zor alanlar oluşur ve önündeki dişin çürümesine neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı yirmilik dişlerin düzenli olarak diş doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu dişlerin çıkmaya başlamasından itibaren gelişimi takip edilmesi gerekir. Yirmilik dişle ilgili herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya kalındığında gömülü olan diş çekilebilir.
Yirmilik diş 20 yaş olarak adlandırılsa daha 20 yaşında çıkmak zorunda değildir. Toplamda dört adet olan yirmilik diş 17 ile 25 yaş aralığında çıkar. Çoğunlukla gömülü kalan yirmilik dişler şiddetli ağrılar ve apselere sebep olabilir. Bazı kişilerde yirmilik dişler gömülü kalmaz ve çenede kendine yer bulabilirler. Bu durumda 20’lik dişler kendi yerlerine sürerek hiçbir ağrı veya enfeksiyona sebep olmazlar. Yirmilik diş gömülü kaldığında diş ve diş etlerinde ağrı, diş hassasiyeti, çeneye ya da kulağa vuran ağrılar, lenf bezlerinde şişlikler, ağızda kötü koku, çiğneme sırasında ağrı hissettirebilir. Buna benzer şikayetleriniz varsa mutlaka en kısa sürede diş doktorunuza muayene olmalısınız.
Yazı İçeriği
Gömülü ve yarı gömülü dişler çevresindeki diş eti dokusunu iltihap oluşumu, ağız kokusu, 20’lik dişin arka kısmında ağrı, ağız açmada zorluk veya kısıtlılık gibi çeşitli şikayetlere sebep olabilir. Ayrıca 20’lik dişin öndeki dişe normalden farklı bir teması veya temizlemesini zorlaştıracak bir durum olduğunda, komşu dişlerde diş çürükleri, kök ve minelerinde doku kaybı gibi farklı diş sorunlarına yol açabilir. Buna bağlı olarak yarı gömülü ve tam gömülü dişlere ek olarak düzgün bir açı ile çıkmasına rağmen dişlerde sıkışıklık yaratan yirmilik dişlerin de çekilmesi gerekir. Yarı gömülü ve gömülü kalan dişler genellikle cerrahi işlem ile çekilmektedir.
20’lik diş çekiminden sonra ağrı ne kadar sürer ? Normal diş çekimi gibi çekilen yirmilik dişler, çekim işlemi gerçekleştirildikten hemen sonra küçük bir ağrıya sebebiyet verebilir. Bunu da diş hekiminizin önermiş olduğu ağrı kesici ile önleyebilirsiniz.
Cerrahi operasyonla çekilmiş olan yirmilik dişler sonrasında ise çekilen dişin pozisyonuna ve gömülülük miktarına göre ağrı ve şişlik görülebilir. Gömülü diş kemik içinde gömülü olduğunda sadece diş eti altında gömülü olmasına göre ve yatay pozisyonda olduğunda dikey pozisyonda olmasına göre 20’lik diş çekimi daha zor olur. Zorluktan kasıt çekim süresinin daha uzun olması ve daha invaziv bir işlem uygulanmasıdır. Bunlar sonucunda da çekim sonrası ağrı ve şişlik riski biraz daha artar.
20’lik diş çekimi fiyatı genellikle diş doktorundan diş doktoruna değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni ise diş doktorunun yapacağı operasyonla alakalıdır. Yirmilik dişiniz eğer gömülü ise bunun için daha uzun bir cerrahi işlem uygulanır. Yirmilik diş için normal diş gibi bir çekim işlemi yapıldıysa yine diş doktoru tarafından fiyat belirlenmektedir. Her hastanın dişi farklı konum ve pozisyonda olacağından, planlanan operasyon da farklılık gösterir. Bu sebeple de fiyat farklılığı görülmektedir.
20’lik diş çekimi iki türlü yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi gömülü olan yirmilik diş çekimi, bir tanesi de gömülü olmayan yirmilik diş çekimidir. Gömülü olmayan yirmilik diş çekimi normal diş çekimleri gibi yapılmaktadır. Herhangi bir cerrahi operasyona gerek duyulmadan normal diş çekimi gibi çekim işlemi yapılır. Gömülü olmayan yirmilik diş çekimi sonrasında da çok fazla bir ağrı olmaz ve yeme içme durumunu etkilemez.
Normal diş çekimi gibi çekilen yirmilik dişler, çekim işlemi gerçekleştirildikten hemen sonra küçük bir ağrıya sebebiyet verebilir.
Gömülü olmayan yirmilik diş çekimi normal diş çekimleri gibi yapılmaktadır. Herhangi bir cerrahi operasyona gerek duyulmadan normal diş çekimi gibi çekim işlemi yapılır.