Bebeklerde Diş Çıkarma dönemi ebeveynler tarafından merak edilen ve oldukça hassas geçebilen bir dönemdir. Bu döneme ait bilgilerin doğru şekilde öğrenilerek hazırlıklı olunması gerekmektedir. Bu sayede söz konusu dönemde yaşanabilecek sorunların en aza indirilmesi sağlanabilecektir. Genellikle yirmi adet olan süt dişler yaklaşık üç yaşında tamamlanmaktadır. Söz konusu dişler, altı ila yedi yaşına kadar çocukların ağzında kalmaya devam eder. Her bebek için diş çıkarma döneminin başlangıcı farklı olabilmektedir. Bu konuda net olarak bir zaman vermek doğru olmayabilmektedir. Hatta bazı bebeklerin birkaç dişi ile birlikte doğmasının mümkün olabileceği bilinmektedir. Fakat bazı bebeklerde ise yaşını tamamlamasına rağmen diş çıkarma gerçekleşmemiş olabilmektedir. Sonuç olarak bebeklerde birçok nedene bağlı olarak değişen bu süreç dikkatle takip edilmelidir.
İlginizi çekebilir: Yamuk Diş Tedavisi
Yazı İçeriği
Diş çıkarmak çoğu zaman oldukça zorlu geçebilmektedir. Aksine daha rahat bir şekilde diş çıkaran bebekler görmek de mümkün olabilmektedir. Nasıl bir dönem geçirilir ise geçirilsin Bebeklerde Diş Çıkarma döneminde bir takım belirtiler kendini gösterebilmektedir. Bu belirtilere dikkat edilir ise uygulanacak yöntemler de kolaylıkla takip edilebilecektir. Özellikle anne ve babalar bebeklerinin dişlerini rahat bir şekilde ve en az acıyla çıkarmasını ummaktadırlar. Bu durumu sağlayabilmek için de ellerinden gelen tüm gayreti gösterirler. Bu noktada bebeklerin periyodik olarak hekimlerine muayene ettirilmesi ve dişleri konusunda bilgi alınması işleri kolaylaştırabilmektedir. Yaygın olarak görülen bazı belirtiler; huysuzluk, uyku sorunları, iştahsızlık, kabızlık ya da ishal olarak belirtilebilmektedir. Diğer taraftan tükürük artışı ya da ağızda salya oluşumu da oldukça sık görülen bir belirtidir. Bunların yanında kulak ağrısı ya da kaşıntısı, kilo kaybı gibi belirtiler görülmesi olası belirtilerdir.
Elbette her bebek için farklı evreler ve belirtilerden söz etmek mümkün olabilmektedir. Ancak Bebeklerde Diş Çıkarma dönemi geldiğinde genel olarak bir diş çıkarma sırası olduğu kabul edilebilmektedir. Buna göre öncelikle alt ön dişlerin beş ila yedi aylık dönemde patlaması beklenmektedir. Daha sonra üst ön dişlerin altı ila sekiz aylık dönemde patlaması öngörülmektedir. Üst yan dişler ile alt yan dişler ise dokuz ila on iki aylık dönemler içerisinde sürmesi beklenen dişlerdendir. Sırasıyla alt ve üst küçük azı dişleri, alt ve üst köpek dişleri ve alt ve üst büyük azı dişlerinin patlaması beklenen durumdur. Tüm dişlerin yaklaşık otuz ay sonunda tamamlanmış olması beklenmektedir. Daha sağlıklı bir takip için uzman doktorların kontrolü oldukça önemlidir.
Bebekler doğumdan sonra oldukça hızlı şekilde gelişirler. Bebeklerde Diş Çıkarma dönemi de bu gelişimin oldukça önemli bir parçası olarak görülmektedir. Bu dönemde bebeklerin konforunu artırmak açısından bir takım kurallara uymak gerekmektedir. Olağan akışı içerisinde diş çıkarma döneminin sağlıklı sürdürülebilmesi ebeveynlerin asıl amacı olmaktadır. Özellikle ağrılı ve ateşli geçen bir diş çıkarma oldukça korkulan bir durumdur. Bu nedenle şişlik, ateş gibi bir takım rahatsızlıkların önüne geçilebilmesi ya da bu durumların hafifletilebilmesi de mümkündür. Öncelikle bebeğe müdahale edecek bireyin ellerini çok iyi şekilde temizlemiş olması gerekmektedir. Daha sonra bebeğin diş etlerine yumuşak şekilde hassas bir masaj yapılabilecektir. Benzer şekilde diş kaşıma aparatları, soğuk bezler de kullanılabilecektir. Diş kaşıma için bebeğe verilen halkaların içi su dolu olmamalıdır. Bu halkaların patama riski her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer ateşli bir diş çıkarma süreci geçiriliyorsa sürekli kontrol sağlanmalıdır. Otuz sekiz dereceyi geçmeyen ateşler normal olarak görülebilecektir. Eğer söz konusu değerleri geçen ve düşmeyen ateş söz konsu olur ise derhal hekime başvurulmalıdır.
Bebeklik döneminin en çok merak edilen konularından biri diş çıkarma süreçleridir. Ebeveynler bebeklerinin ağrısız ve rahat bir şekilde dişlerini tamamlanmasını arzu ederler. Bebeklerde Diş Çıkarma süreci ortalama otuz ayın sonunda tamamlanmaktadır. Elbette bu süre bebekten bebeğe değişebilmekte daha erken ya da daha geç sürede dişlerin tamamlanması mümkün olabilmektedir. Sonuç olarak bu dönemde periyodik doktor kontrolleri ebeveynlere en doğru yolu gösterecektir.